info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Kékfestéstől a vertikális piaci integrációig

goldberger, múzeum, felnőtt tanulás, textil, grafikus, okj, designer, képzés, tanfolyam

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

Kékfestéstől a vertikális piaci integrációig

Idén első alkalommal jártunk az óbudai Goldberger textilipari múzeumban, ahol számos inspiráló tapasztalatot, új technikai ismeretet és gazdasági összefüggéseket ismerhettünk meg.

A gyűjtemény története az 1950-es évekre nyúlik vissza, amikor egy akkor friss jogszabály előírta az ipari jellegű, ipartörténeti műemlékek gyűjtését. Ezt követően indult meg az a hosszú folyamat, amelynek a csúcsát 2014-ben Az év múzeuma díj elnyerése jelentette az intézménynek.   A gyűjteményben a gyári textiltermékektől és mintakönyvektől a konfekcionált textilruházatokon és kiegészítőkön át a textiliparban használatos műszaki és technológiai eszközökig sokféle tárgy megtalálható.

Kiállítás és a múzeumi foglalkozás a méltán híres Goldberger család történetén keresztül vezetett minket, amely során nemcsak a technikák, az anyagok és a használt textil grafikák, minták fejlődését figyelhettük meg, hanem betekintést kaphattunk az elmúlt kétszáz év gazdaság szerkezeti változásaiban is. Ennek során láthattuk azt a folyamatot, ahogyan az eldugott kézműves kisüzem világméretű birodalommá növi ki magát és azt is, hogy hogyan vet véget ennek egy csapásra a német, majd az orosz megszállás.

OKJ szakképzés

A múzeum lehetőséget biztosít az alapfokú művészeti technikák és az iparművészet alapjainak elsajátítására. Korábban csak a tankönyvekből ismert ipartörténeti különlegességeket nézhetünk meg, mint például az 1912-ben készült és működő, lyukszalaggal vezérelt jacquard-selyemszövőgép.

Grafikus OKJ tanfolyam a Goldbergerben

A múzeumban a Grafikus OKJ tanfolyam és a Desginer képzések résztvevő inspiráló környezetben vizsgálhatták és gyűjthették a textil motívumokat, amelyek így hasznos forrása lehet annak vizsgaremeknek és a portfóliónak, amelyet a képzést záró OKJ vizsgán kell bemutatniuk.

Grafikus OKJ

A különböző nyomdatechnikák gyakorlatban történő ismertetése és a kitekintés a kortárs ruhaminták tervezésében olyan ismeretek, amelyeket a megszokott iskolai környezetben lényegesen kevésbé izgalmas formában tudtunk volna bemutatni.

OKJ képzés

Korábbi múzeumi látogatások és beszámolók:

Tanfolyamok a témában


Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez