info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

A modern Monet-tól Picasso-ig a grafikus OKJ képzésen

grafikus, okj, bécs, múzeum, albertina, monet, picasso, művészettörténet, top school

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

A modern Monet-tól Picasso-ig a grafikus OKJ képzésen

Egy napra Bécsbe költözött a Top School, ahol rendhagyó művészettörténet óra keretében feldolgoztuk a modern festészet témakörét.

Bécsben, a császárvárosban egy igazi Habsburg lakópalotába szervezett művészettörténet órán vettünk részt a grafikus képzés résztvevőivel. A kiállítás és a program a megszokott unalmas tankönyvektől és az esetenként nem túl kellemes emlékeket idéző iskolai művészettörténet órákkal ellentétben rendkívül fogyasztható és izgalmas formában kínálja a képzőművészetben a modernnek nevezett festészeti korszakot és jellegzetes stílusait.

A bécsi Albertina kiállításról joggal írják, hogy a látogatójában azt a hatást kelti „mintha egy művészeti lexikont lapozgatnánk az impresszionizmustól a '60-as, '70-es évekig.” És mindezt könnyed, modern és fogyasztható formában teszi.

Claude Monet a grafikus OKJ tanfolyam
Claud Monet és a Top School grafikus hallgatói

Bécsi művészettörténet óra a Top Schoolban
A bécsi Albertina múzeum épülete, a Top School grafikus OKJ tanfolyamának ideiglenes helyszíne :)

Az Albertina múzeum

Az Albertina a világ egyik „legnagyobb és legértékesebb grafikai gyűjteményeinek egyikével rendelkezik, amelyben olyan művek kapnak helyet, mint Dürer „Mezei nyúl” grafikája vagy „Klimt nőtanulmányai.” A mintegy 50 000 rajzot és vízfestményt, valamint mintegy 900 000 nyomatot számláló gyűjteményben egészen a gótikustól a modern és kortárs alkotásokig találhatunk műtárgyakat.

Dürer grafika a grafikus tanfolyamon
Ha egyszer grafikus képzés megismerkedünk a világ egyik leghíresebb grafikájával.

Ráadásul a klasszikus modern festészet egyik legnagyobb és legértékesebb magángyűjteménye érkezett meg 2007 tavaszán az Albertinába hosszú távú kölcsönként. Az Artmagazin szakportál kommentárja szerint az Albertina nyerte meg a múzeumok „lottó ötösét” a megkötött szerződéssel. Így az 1960-as években Rita and Herbert Batliner által összeállított gyűjtemény tovább gazdagítja az egyébként is páratlan anyagot. Az Albertina pedig egyszerűen átrajzolta Bécs és kicsit egész Európa kulturális térképét.

Múzeumi foglalkozás a grafikus OKJ tanfolyamon
A tanfolyam résztvevői természetesen feladatokat is kapnak a múzeumi óra során, amelyek megoldása segíti a tananyag feldolgozását és a későbbi grafikus munkát.

„Monet-tól Picasso–ig” kiállítás

Közel 100 képből álló gyűjtemény adja az állandó kiállítás magját. Megtaláljuk közöttük a francia impresszionistákat, a pointillistákat és a fauvistákat. Monet, Renoir, Degas, Cézanne, Toulouse-Lautrec, Braque, Matisse, and Vlaminck alkotásai mellett a német expresszionistákat is. A Die Brücke és Der blaue Reiter csoport tagjait, közöttük Kirchner, Kandinsky és Nolde alkotásait. Kazimir Malevics képviseli az orosz avantgárdot. És természetesen Pablo Picasso képei zárják a kiállítást.

Picasso és a Top School grafikusai
Grafikus tanfolyam résztvevői ismerkednek a Picasso életművel

Grafikus képzés

A Grafikus tanfolyam célja az államilag elismert grafikus szakképesítés és grafikus képesítő bizonyítvány megszerzése. További cél, hogy a tanfolyamon sikeres vizsgát tett résztvevők képesek legyenek a legkülönbözőbb kreatív területeken is megállni helyüket. A művészeti foglalkozások és a múzeumi tanulás ebben nyújt nagy segítséget számukra. További információ a Grafikus tanfolyamról a képzés weboldalán olvasható: Grafikus képzés.

Top School grafikus OKJ tanfolyam
Persze a múzeumi boltban zártuk a kiállítást, ahol legnagyobb sztár Edvard Munch és a Sikoly volt.

A rendhagyó bécsi múzeumi foglalkozásról további képeket nézhet meg a Facebook oldalunkon.


Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez