info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Néprajzi Múzeumban jártunk grafikusokkal

néprajz, grafikus, néprajzi, designer, múzeum, múzeumpedagógia, múzeumi óra

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

Néprajzi Múzeumban jártunk grafikusokkal

A grafikus OKJ és a designer tanfolyam elméleti anyagát gyakran külső szakemberek bevonásával, tudományos szempontból hiteles helyszíneken, a múzeumokban dolgozzuk fel a résztvevőkkel.

A képzés során alkalmazott didaktikai módszertan célja, a konkrét tantárgyi ismeretek átadásán túl – népművészet, népi motívumok és népi gondolkodásmód – a múzeumokkal és a népi kultúrával kapcsolatos szemléletbeli változás kialakítása.

Hogy miért van szükség egy számítógépes, kereskedelmi grafikák tervezésével foglalkozó képzésen néprajzi ismeretekre?

Azon résztvevők számára, akik novemberben velünk voltak a Néprajzi Múzeumban szervezett múzeumi órán ez már nem kérdés, ők pontos választ kaphattak erre.

A Top School Oktatási Központban hiszünk abban, hogy minden a kultúrával kapcsolatos pozitív élmény később hatással lesz a grafikusok és a designerek munkájára. Ugyanis a résztvevők ezen események által sokkal nyitottabbak lesznek az őket körülvevő világ dolgaira, amelyek közvetlen hatással lesz a kreativitásukra és ezáltal a jövedelemszerző tevékenységükre egyaránt.

Az speciális múzeumi órán …

A kiállítótérben zajló órán a néprajztudomány és a néprajzi muzeológia összefüggéseit vizsgáltuk többféle perspektívából. Megismerkedtünk annak a rendkívül bonyolult folyamatnak az alapjaival, hogy miként rakhatjuk egymás mellé a múzeumok tárgyi örökségét a ma múzeumba kerülő modern és illékony tárgyakkal.

Az óra a résztvevők nagy segítségére volt abban, hogy képesek legyenek igényesen és választékosan megfogalmazni véleményünket, miközben észrevétlenül elsajátíthatták a múzeum és a kiállítás speciális nyelvét. Így a későbbiek során egy más típusú múzeumi és kiállítási élmény is sokkal könnyebben és gyorsabban fogyaszthatóvá válik.

 

További fényképek:

Információk a grafikus és a designer képzésről:


Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez