info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Top School goes Pop + Ludwigba megyünk Story

pop art, múzeum, ludwig, grafikus, tanfolyam, múzeumi óra, képzés, iskola, Andy Warhol, kiállítás, Ludwig

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

Top School goes Pop + Ludwigba megyünk Story

Idén az év utolsó múzeumi óráján a Ludwig Múzeum időszaki kiállítására mentünk, ahol a Ludwig Goes Pop + The East Side Story című kiállítást néztük meg egy kizárólag számunkra szervezett grafikai szempontú tárlatvezetéssel és szitanyomás bemutatóval egybekötve.

A pop art korszakát bemutató gyűjtemény a Ludwig Múzeumok legismertebb anyaga, maga a kiállítás a többi Ludwig múzeummal történő közös munka során valósulhatott meg. Korábban a kölni, majd a bécsi Ludwig Múzeumban is bemutatásra került.

A pop art, mint művészeti stílus az 1950-es, 60-as években terjed el. Legfőbb érdekessége abban rejlik, hogy amíg a megelőző korszakok absztrakt művészeti stílusai meglehetősen nagy távolságot tartottak az átlagemberektől, addig a pop art az újfajta figuratív ábrázolásával - az akkori - kortárs művészetbe olyan elemeket hozott be, amelyek hétköznapi referenciái révén ismerősek és könnyebben értelmezhetők voltak az átlagos nézők számára.

A Budapesten bemutatott művészeti anyag kiegészül a korszak magyar és kelet-európai alkotóinak műveivel. A hazai kiállítás keresi a választ arra a kérdésre is, hogy az ún. „nyugati” művészetben létrejött fogalmak, hogyan értelmezhetők egy olyan környezetben, ahol sem a gazdasági, sem pedig az ideológiai viszonyok nem voltak adottak a fogyasztói kultúra kialakulásához.

A pop art műveket szokás a fogyasztói társadalom kritikájaként is értelmezni. A kritika paradox módon éppen azáltal jön létre, hogy a műveket, az alkotásokat azok könnyebb értelmezhetőségével a művészek szinte felkínálták azokat a hétköznapi befogadók „fogyasztásnak”.

A kiállításon a múzeum egyik munkatársa fog tárlatvezetést tartani számunkra, így az általános ismereteken túl olyan speciális grafika és grafikatörténeti témák is előkerülhetnek, amelyek az átlagos múzeumi tárlatvezetésen nem.

A szitázó műhely megtekintése során, egy kicsit Andy Warhol nyomában eredünk és megpróbáljuk feloldani az ellentmondást az egyediség és a tömeggyártás között. Megismerjük a szeriográfia technológiájával és a sokszorosított grafika rövid történetével, a popkultúrában betöltött jelentőségével.

Érdekesség:

További információk:

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez