info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Mire jó az OKJ képzés?

okj, szakmai képzés, tanfolyam, képzés, oktatás, képzések, okj tanfolyam, okj képzés, tanfolyamok

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

Mire jó az OKJ képzés?

Cikkünkben megválaszolunk néhány olyan kérdést, amellyel a tanfolyamok és képzések szervezése során találkozunk. A kérdések többsége olyan, amit az oktató központba telefonálók nem igazán gondolnak át a hívást megelőzően, hiszen ha megtennék, a kérdések már fel sem merülnének bennük…

E cikk írása közben is csengett a telefon, s egy kedves hangú hölgy az iránt érdeklődött, kap-e államilag elismert OKJ bizonyítványt a 40 órás Photoshop képszerkesztő tanfolyamunk elvégzését követően? Úgy gondolom, elsőként érdemes lenne tisztázni, mi az OKJ, mi az OKJ képzés? mi az a szakmai képzés? mi a programkövetelmény?

Tanfolyam ajánló

Fotográfus képzés Grafikus képzés Designer képzés

Mi az a szakmai képzés? Mi az OKJ? Mitől OKJ-s egy képzés?

Eredetileg a Felnőttek államilag elismert szakmát az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) meghatározott szakmai tanfolyamokon szerezhettek. Ennek a rendszernek az új neve szakmai képzés során megszerezhető szakképesítés lett.

Ne felejtsük, ez nem olimpia, ahol a részvétel a fontos – egy szakmai képzés elvégzése nem elég! Azért mert végigülte a tanfolyam összes óráját, még automatikusan nem lesz OKJ bizonyítványa vagy ahogy az új rendszer nevezei képesítő bizonyítványa! A szakmai képzés végén új típusú OKJ vizsgát, úgynevezett képesítő vizsgázni és teljesíteni is kell.

Ahogy a felsőoktatásban sem tud mindenki levizsgázni, az OKJ képzésen sem! Nyilvánvalóan OKJ bizonyítvány vagy újabb nevén a képesítő bizonyítványt könnyebb szerezni, mint villamosmérnöki diplomát a BME-n, de azért teljesíteni itt is kell!

Képesítő vizsga avagy az "új" OKJ vizsga

Akkreditált tanfolyamokra beküldött vizsgamunka nem egyenértékű egy OKJ vizsgával! Az szakmai képzés végén az "új típusú" OKJ vizsga követelményeit az úgynevezett Programkövetelmények (PK) határozza meg, amelyek részben a felelős miniszter által jóváhagyott szakmai vizsga követelményeit tartalmazza.

Ezen a héten bejött egy fiatal srác az ügyfélszolgálatra az akkreditált tanfolyam sikeres elvégzését igazoló tanúsítványáért, és megdöbbenve vette tudomásul, hogy nem felel meg államilag elismert szakmai vizsgának, egy másfél óra alatt elkészített weboldal. Azt hitte, megcsinál egy weboldalt és kap OKJ bizonyítványt! Az ő meglepettsége, miszerint sajnos nem, azért megdöbbentő számunkra, mert más intézményekkel ellentétben egyrészt nálunk a tájékoztatás megfelelő, másrészt mi nem ígérünk fűt-fát, azonnali munkalehetőséget belföldön-külföldön a résztvevőknek, ahogyan teszi azt jó néhány más felnőtt képző intézmény.

Az más kérdés, hogy azoknak, akik korábban nálunk végeztek valamilyen képzésen vagy tanfolyamon, csökkentjük a tandíjat, és bizonyos mentességet is kapnak bizonyos dolgok alól (házi feladat, beküldendő feladat, stb.), de nem kapnak mentességet az SZVK és az OKJ vizsga által meghatározott feladatok és kötelezettségek alól!

OKJ vizsga

Mire jó az szakmai képzés (új OKJ)?

Ezt a kérdés elsősorban a friss diplomások szokták feltenni, mert még mindig él az a tévhit a köztudatban, hogy az OKJ szakmák és az egykori OKJ tanfolyamok a régi szakmunkás képzők mai megtestesítői. Hogy mennyire nem azok, csak egyetlen példa: bizonyos OKJ szakmák előfeltétele legalább egy diploma volt! ( Intézményünk jellegéből adódóan - nem vagyunk főiskola vagy egyetem - nálunk természetesen csak érettségire épülő képzések vannak, de az új OKJ rendszerben is lehetnek ilyen képzések is.)

Magyarországon diplomának csak felsőoktatásban szerzett végzettséget lehet így nevezni. Ugyanakkor sok országban, mint például a román közoktatási rendszerben minden oktatási szint bizonyítványát diplomának hívják. Így fordulhat elő az, hogy például egy építőiparban dolgozó ember több diplomásnak számít (szobafestő, burkoló, stb.). Mindenkit óvatosságra intünk az úgy meghirdetett, reklámozott tanfolyamokkal kapcsolatban, amelyekről azt állítják a szervezők, hogy a képzés elvégzését követően külföldön elismert diplomát adnak a résztvevőknek!

OKJ tanfolyam

Hiába van diplomája az embernek, ha nincs egy rendes szakmája!

Na, erre jó az OKJ vagy új nevén a szakmai képzés! Magyarország szinte első helyen áll a bölcsész és kommunikáció szakos diplomások számát tekintve, évente több százzal nő a számuk, de egy rendes szakma nélkül többségük legfeljebb csak recepciósként tud elhelyezkedni, hiszen nyilvánvalóan egy mindössze tíz millió lakosú országba nem kell ennyi történelem tanár vagy újságíró!

Mi nem leszek az szakmai képzés elvégzése után?

Szakmai képzés - és tanfolyam szervezők naponta találkoznak naiv és hiszékeny emberek sokaságával, akiket könnyű megvezetni hangzatos ígéretekkel. Ne vedd magadra, ha ilyen lennél, e cikk olvasásában már nem jutottál volna el eddig a pontig. A naiv és hiszékeny embereknek rosszabb esetben eszébe sem jut utána nézni a részleteknek, lehetőségeknek. Ők csak elhiszik a zengzetes reklámszövegeket, hogy egy 200 órás eseteleg online elvégzett szakmai tanfolyam után majd megáll a házuk előtt a cégautó sofőrrel, asszisztenssel és a legmárkásabb cégtelefonnal, hogy egy menő belvárosi irodaházba, laza 4 órás, de máris vezetői beosztással járó irodai munkájuk helyszíne felé repítse, ahol a nagyfőnök - annak ellenére, hogy nő az illető vagy idősebb – „természetesen” előre engedi őt a liftnél, ajtóban!

Marketing ízű szakmai képzésekről (új OKJ) elnevezésekről a IKK weboldal is ír, érdemes elolvasni ezt az írást is:

A képzést keresőknek nem szabad naivnak lenniük: a munkáltatók az egyéni képességeik, készségeik, tudásuk, és nem iskolai végzettségük alapján alkalmazzák majd őket. Az iskola segít elindulni, tanít, méri és fejleszti a képességeket, de csodát nem tesz! Téma iránt érdeklődők a szűrőelméletről itt olvashatnak bővebben: Oktatás gazdaságtan: A szűrőelmélet

Intézményünkbe gyakran telefonálnak olyanok, akik azt kérdezik: a munkaadók elfogadják-e képzést, ha igen, milyen magas szinten? Persze, elfogadják! Az OKJ bizonyítványt vagy új nevén a képesítő bizonyítványt minden munkaadó elfogadja, hiszen államilag elismert! De ez nem jelenti azt, hogy alkalmaznia is kötelező az illetőt! Jobb, ha tudod: az képesítő bizonyítvány a „papír” ahhoz kell, hogy egyáltalán behívjanak az interjúra!

A minap járt nálunk egy olyan apuka leánya tanfolyam elvégzést igazoló iratáért. Az apuka annak idején azzal a nem titkolt céllal íratta be hozzánk a lányát – még csak nem is egy OKJ képzésre, hanem egy szaktanfolyamra –, hogy a lánya a megszerzett tudást majd a családi magánvállalkozásban kamatoztatja. A lány elvégezte a tanfolyamot, eljárt rendesen az órákra, kreatív készsége is volt, nem is volt ügyetlen, de mint afféle kezdő, néha hibázott, s hogy, hogy nem, neki nem ment minden olyan gyorsan, mint a már 15 éve a cégnél dolgozónak. Az apuka nem nagyon akarta megérteni, hogy 3 hónap alatt nem lehet sem megtanítani, sem megszerezni azt a tudást, illetve szert tenni olyan gyakorlatra, mint amennyi annak van, aki már 15 éve és napi 8 órában végzi az adott munkát… Egy OKJ végzettséget éppen csak megszerzett ember kezdő, akinek még sokat kell tanulnia, önfejlesztő és önképző módon szakkönyvekből, Internetről, szakmabeliektől, kollégáktól, stb.

OKJ bizonyítvány

Új szakma 50 évesen? Szakmai képzés (új OKJ) nem csak fiataloknak?

Tanulni nem csak a 20 éveseknek kell! A „vasgyárakat” bezárták a múlt század 90-es éveiben, a szocializmusnak rég vége, dúl a verseny minden szinten és területen, a technikai világ olyan gyorsan változik, hogy csak győzzük követni, a nyugdíjrendszer válságban, néhány év leforgása alatt 65 év lesz nyugdíjkorhatár és várhatóan szabad szemmel alig lesz látható a nyugdíj összege…

50 éveseknek már rosszul áll a csodavárás, lehet, helyette új szakképesítést kell szerezniük! A számítógépes szakma történetesen azért jó választás, azok esetében nem akkora baj, ha az ember izmai már nem bírnak akkora terhelést.

Azzal ne jöjjön senki, hogy ebben a korban már nem lehet elsajátítani számítógépes tudást! A 80 éves nagynénémnek is van facebook oldala és okos telefonja…

Amire oda kell figyelni mielőtt képzést választunk:

  • nem számít, hogy korábban hány évig dolgozott valaki egy szakmában, itt megint kezdő lesz és az előképzettségnek megfelelő szintű képzéssel kezd
  • ne felejtse otthon senki az olvasáshoz, számítógépes munkához megfelelő szemüvegét
  • de hagyja otthon kisebbségi komplexusát!
  • azzal kalkulálni kell, hogy többet kell gyakorolni otthon, mert ebben a korban már lassabban tanul az ember, mint húsz évvel ezelőtt

Lesz-e munkám szakmai képzést követő szakképesítéssel (új OKJ)?

Ez egy másik olyan izgalmas kérdés! Őszinte válaszom: nem garantálhatom! Lehet, hogy e válasz hallatán, olvasatán lesz néhány olyan ember, aki egy konkurens képző intézményt választ, mert az „garantálja” neki, hogy azonnal lesz munkája. De sajnos én már tudom, hogy néhány hónap múlva sajnos rá fog jönni, hogy nincs kolbászból a kerítés a Duna másik partján sem, de addigra már rengeteg energiába és pénzébe került a dolog. Néhány példa: Tékozló homár - oktatás

Egy tanfolyam iránt érdeklődőnek vagy akár már beiratkozónak a képzés elvégzését követően azonnali biztos munkát felelősen ígérni felelőtlenség, kóklerség. Csak kérdezem: honnan tudná a tanfolyamot szervező, képző egy telefonon, e-mailben vagy akár személyesen érdeklődőről, hogy alkalmas lesz-e egy adott munka elvégzésére vagy sem, hogy a honi, világgazdasági, valamint a piaci viszonyok hogyan alakulnak majd másfél-két év múlva, hogy nem rúgja-e ki x hónap múlva a munkaadója, stb.?

Milyen képességek kellenek egy munkakör betöltéséhez? Általánosan, ahogy az egyetemek elméleti szakemberei látják:

  • Szakmai ismeretek, készségek
  • Kulcskompetenciák
  • Szakmára jellemző személyes és társas kompetenciák

Mivel az OKJ képzés nem alacsony szintű közoktatás, így a mi iskolánk és más intézmények OKJ tanfolyamai is csak az elsőt tudják biztosítani. A másik három, továbbá a szakmai rutin megszerzése önálló feladat!

Ja, akkor ez csak egy tanfolyam, amit csak úgy elvégez az ember?

Ez egy viszonylag gyakori válasz, ha valaki nem is biztos, hogy tanulni akar, ha nem is biztos, hogy szakmát szeretne, ha azt hiszi, hogy a Mátrix című film egy valóságos élethelyzetet dolgozott fel…

De az nem úgy működik, hogy zajlik a képzés, rákötjük Neo-t a számítógépre és 3 mp múlva úgy tud majd küzdeni, mintha gyerekkorától tanulta volna a Jiu-Jitsu harcművészetet.

Ahhoz, hogy tényleg meg tudj majd élni abból a szakmából, amire képeztetted magad, ahhoz bizony tanulnod kell – és nem csak az iskolában!

Van véleményed a cikkemről? Írj nekünk, arra érdemes gondolataidat közzéteszem itt is.

Alapozó tanfolyamok a szakmai képzés (új OKJ) előtt

Szakmai képzések (új OKJ) tanfolyamok

További infomációk az szakmai képzésekről:

*Frissítés 2023: Ez a cikk egy régebbi anyag átirata az OKJ-ről, amely összefoglalja az államilag elismert szakképesítésekkel kapcsolatos véleményünket. A jogszabályi foglamak nagyobb mértékben változtak, mint maga a "rendszer". Az oldal nem teljesen aktualizált, ezt vegye figyelmbe!


Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez