info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Gyakran ismételt kérdések az OKJ tanfolyammal kapcsolatban

okj, szakkepesites, szakma, tanfolyam, képzés, okj képzés, okj tanfolyam, kérdés, válasz

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

Gyakran ismételt kérdések az OKJ tanfolyammal kapcsolatban

Az alábbiakban válaszolunk az OKJ tanfolyamokkal kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdésekre. Reméljük, hasznos segítség lesz minden képzés iránt érdeklődő számára!

Kérdések az OKJ tanfolyamról:

Mit jelent az OKJ?

Az OKJ az állam által elismert szakmák jegyzéke. Az a szakma, amely szerepel ebben a viszonylag gyakran frissülő listában, bizonyos előjogokat élvez a többi, mindössze a piac által elismert szakmával szemben – például feljogosít végzettséghez kötött foglalkozás betöltésére.
A szoftverfejlesztő, grafikus, kiadványszerkesztő vagy az idegenvezető például állam által elismert szakmák. Ezek képzési kereteit és vizsgakövetelményét az állam, konkrétan az adott szakképesítésért felelős miniszter határozza meg.
Állam által el nem ismert szakma például a Microsoft vagy a Cisco által tanúsított rendszermérnöki végzettségek, amelyeket számos cég és más piaci szereplő is elfogad ugyan, de attól azok még nem OKJ szakképesítések.

Fel az OKJ kérdésekhez

Mi a különbség az OKJ képzés és a „kompetenciaméréses”, a „szemeszteres”, a gyakorlatot beszámítós félig távoktatásos képzések között?

OKJ képzést 2013-tól nagyon szigorú szabályok alapján, több szakértő által előzetesen ellenőrzött intézmény szervezhet, viszonylag magas óraszámban. Ráadásul a képzést szervező iskolát az NMH szakemberei a folyamatosan ellenőrzik.

A „kompetenciaméréses”, „szemeszteres”, gyakorlatot beszámítós, félig távoktatásos képzést szervező intézmények ezzel ellentétben – nagyobb hasznot és kevesebb munkát remélve – az így meghirdetett tanfolyamaikkal megpróbálják kikerülni az állami kontrolt. Általában látszólag alacsonyabb áron kínálják a képzéseket, mellyel elsőre kedvezőbbnek tűnhet, de érdemes a régi mondást szem előtt tartva óvatosnak lenni, és nem megtapasztalni, hogy „olcsó húsnak híg a leve”!

Fel az OKJ kérdésekhez

Miben különböznek az OKJ képzők?

Az állam az OKJ képzési témaköröket és a képzések kereteit határozza meg. Azaz, azt mondja meg, hogy mire kell képesnek lennie annak a résztvevőnek, aki szakmai vizsgát (OKJ vizsga) tett. A tananyagokat és témakifejtést az egyes intézmények maguk határozzák meg.
A mi intézményünk OKJ képzései úgy lettek összeállítva, hogy a lehető legtöbb gyakorlati ismeretet tartalmazzák, és leginkább piacorientáltak legyenek. Természetesen mind a programozásnak, mind a művészettörténetnek és még jó néhány tantárgynak van olyan elméleti háttere, amelyet a legjobb szándékkal sem tudunk gyakorlattá alakítani, azt bizony meg kell tanulni!

Hogy miért pont nálunk érdemes tanfolyamra járni? Számos mellettünk szóló érvünkön kívül csoportba szedtük azokat az előnyöket, amelyet a „hagyományos” számítógépes kurzusokat kínáló iskolánkban nem kaphatsz egy képzés során. Olvasd el a „Tanfolyam - miért éppen nálunk?” című bejegyzésünket!

Fel az OKJ kérdésekhez

Milyen OKJ képzéseket lehet a Top Schoolban tanulni?

A Top School Oktatási Központ az alábbi OKJ tanfolyamok szervezésére kapott engedélyt az Nemzeti Munkaügyi Hivataltól:

A többi tanfolyamunk jelentős része szintén szakmai képzés, de azok nem tartoznak az állam által elismert szakképesítések közé. Lásd „Mit jelent az OKJ?” kérdést.

Lehet-e többnyelvű bizonyítványt szerezni?

Számos konkurens intézmény hirdeti úgy OKJ tanfolyamait, hogy a képzés végén többnyelvű bizonyítványt adnak. Ez a „többnyelvű bizonyítvány” kifejezés eléggé pontatlan, marketing ízű megfogalmazása lehet az Europass-kiegészítőnek.
Az Europass nem egy önálló bizonyítvány! Egy olyan (az igényelt, de a leggyakrabban angol nyelven megkért és kiállított) hivatalos dokumentum, amely a külföldi munkaadók és képzőintézmények számára nyújt eligazodást a magyar OKJ-s szakképesítések között, hogy könnyebben értelmezhessék és fogadhassák el az adott, Magyarországon megszerzett szakképesítést.

Fel az OKJ kérdésekhez

Lehet-e nemzetközi OKJ bizonyítványt szerezni?

Erre a kérésére ugyanaz a válasz, mint az előző kérdésre.

Fel az OKJ kérdésekhez

A megszerzett OKJ bizonyítványhoz tudunk-e biztosítani Europass-kiegészítőt?

Igen, az ára a minimálbérhez igazodik, és nagyságrendileg 5-6 ezer forintot kell fizetni érte igényelt nyelvenként.

Fel az OKJ kérdésekhez

A megszerzett bizonyítvánnyal mennyire könnyű elhelyezkedni Magyarországon illetve külföldön?

A bizonyítvány egy szűrő, amely ahhoz kell, hogy a jelentkezőt behívják az állásinterjúra.
Intézményünk igyekezett olyan gyakorlat- és piacorientált képzési programokat összeállítani, hogy a résztvevő meg is feleljen az állásinterjún!
Komoly oktatási intézet nem ígér olyat, hogy munkát tud szerezni a résztevőknek. Az egyetemek is legfeljebb annyit mernek válaszolni egy ilyen kérdésre, hogy a náluk végzett résztvevők gyorsan találnak állást.

Ajánlom mindenkinek ezt a cikket: http://index.hu/gazdasag/allas/2014/04/24/tul_keves_a_magyar_informatikus/ 

Fel az OKJ kérdésekhez

Mit tartalmaz az OKJ tanfolyam díja?

  • Az OKJ elméleti oktatás díját
  • Az OKJ gyakorlati képzés díját
  • Az e-learning tananyagok használati díját
  • Jegyzetek árát
  • Az első modulzáró vizsgák díját
  • Kávéfogyasztást az oktatás szüneteiben
  • Amennyiben a képzési program tartalmaz tréninget, annak a díját
  • Amennyiben többnapos a tréning és az iskolától távoli külső helyszínen van, akkor az esetleges szállás- és ellátási költségeket

Fel az OKJ kérdésekhez

Mit nem tartalmaz az OKJ képzés díja?

  • Kötelező nyomtatott tankönyv nincs, így ezek árát értelemszerűen nem tartalmazza  
  • Az OKJ szakmai vizsga díját 

Fel az OKJ kérdésekhez

A tandíjon és az OKJ vizsgadíjon felül milyen plusz költségekre lehet számítani?

Semmilyenre, nálunk nincsenek rejtett költségek!

Fel az OKJ kérdésekhez

A tanfolyam díja tartalmazza a nyelvtanfolyamot is?

Igen.

Fel az OKJ kérdésekhez

Profin beszélek idegen nyelvet, kaphatok-e kedvezményt?

Igen. Aki rendelkezik megfelelő szintű idegen nyelvtudással, az kaphat kedvezményt az alapárból. Hogy pontosan milyen szintű nyelvismeretre mennyi kedvezményt kapható, az a konkrét OKJ képzés oldalán, az árak rovatban található.

Fel az OKJ kérdésekhez

Kaphatok-e kamatmentes részletfizetési kedvezményt?

Magánszemélyek minden további nélkül!

Fel az OKJ kérdésekhez

Van-e kedvezményrendszere az iskolának?

Igen van, az alap-kedvezmények ezen az oldalon találhatók: Általános kedvezmények a tanfolyamokra

Korábban nálunk végzett hallgatók szintén kedvezményben részesülnek, ennek mértékéről az ügyfélszolgálaton lehet érdeklődni.

A nem nálunk végzett résztvevők előzetes tudásmérés alapján kaphatnak kedvezményt.

Fel az OKJ kérdésekhez

Az OKJ képzés helyszíne megegyezik-e a beiratkozás helyszínével?

Igen, mind a beiratkozás, mind pedig a képzés oktató központunkban és a honlapon feltüntetett címen kerül lebonyolításra: Budapesten (Újbudán), a 11. kerületi Móricz Zsigmond körtérnél.

Természetesen ez alól kivétel lehet: nyomdalátogatás, múzeumi óra, fotós gyakorlat, stb.

Fel az OKJ kérdésekhez

A képzés mindig ugyanazon a napon van és időben van, vagy szabadon lehet választani képzési napot, időbeosztást?

Akkor lehet szabadon választani, ha egy adott képzés több képzési időbeosztással/képzési nappal kerül meghirdetésre. De csak addig szabadon választottak ezek a képzési napok, időbeosztások, amíg valaki be nem iratkozik egy konkrét OKJ képzésre! Attól kezdve egészen a képzés végéig azon a napon és abban az időbeosztásban kell jönnie a résztvevőnek.

Természetesen e szabály alól kivétel lehet például az előzetes megbeszélés szerinti extra gyakorlási lehetőség/szakdolgozati konzultáció vagy egy külső helyszínen lebonyolításra kerülő tréning!

Fel az OKJ kérdésekhez


Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez