info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Sportfotózás gyakorlaton jártunk

fotográfus, okj, tanfolyam, sportfozózás, kézilabda, budaörs, képzés, fotográfia

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

Sportfotózás gyakorlaton jártunk

A Fotográfus OKJ tanfolyam résztvevőivel a budaörsi városi sportcsarnokban jártunk és a Tempó Budaörs kézilabdásainak mérkőzéseit fotóztuk.

A sportfotózás az alkalmazott fotográfia egyik elég nehéz műfaja. A fotográfus OKJ képzés során gyakori program sporteseményekre látogatni, ezek közül az egyik legnehezebb a kézilabda mérkőzések megörökítése, hiszen egy rendkívül gyors sportágról van szó.

Annak ellenére, hogy a budaörsi stadion egyébiránt egy nagyon modern sportkomplexum, nem volt könnyű dolgunk a szükséges záridőhöz képest gyenge mesterséges megvilágításban fotózni. A vaku használata nem jöhetett szóba, hiszen a nagy erejű villanó fény megzavarhatja a sportolókat, ami komoly problémát jelentett volna, mivel a meccsek hivatalos bajnoki mérkőzések is voltak.

Éppen a találkozó hivatalos jellege miatt kellett a Fotográfus OKJ tanfolyam résztvevőknek betartaniuk az Európai Kézilabda Szövetség fotózás feltételeiről alkotott, nagyon szigorú szabályait is. A küzdőtéren történő fotózáshoz például előzetes akkreditációra volt szükség, s ezzel nem csak lehetőséget kaptak a fotográfus hallgatók arra, hogy sokkal jobb képeket készítsenek, de komoly felelősséget is vállaltak magukra.

A mérkőzés során végig olyan helyen tartózkodtak, ami lényegesen közelebb volt az eseményekhez vagy ahol egy átlagnéző tartózkodhatna. Éppen ezért fontos szabály ilyen esetekben, hogy a fotográfus véletlenül se zavarhatja meg a mérkőzést, és semmiképp nem engedhet meg olyan dolgokat magának, amit egy lelátón ülő szurkoló.

Így nemcsak a játékba történő bármiféle beavatkozás szigorúan tilos, hanem bármilyen véleménynyilvánítás vagy teljesítményértékelés is.
Bár a szabályok szerint egyaránt lehet ülve vagy állva fotózni, arra figyelni kell, hogy a pozícióváltásokkal nem zavarhatók a játékosok vagy a játékvezetők. Fontos szabály továbbá, hogy a fotográfusnak a játékosok és a bírók mezétől eltérő, megkülönböztető színű mellényben kell végeznie munkáját.

S persze érthető gazdasági okokból a kihelyezett reklámtáblákat, molinókat sem szabad eltakarni!

Érdekességek a fotográfus OKJ tanfolyamról:

Tanfolyam, ahol fotózást anulhatsz:


Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez