info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Salgado: Genesis a Fotográfus OKJ tanfolyamon

Sebastian Salgado, Genesis, Fotográfus, OKJ, tanfolyam, képzés

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

Salgado: Genesis a Fotográfus OKJ tanfolyamon

A fekete-fehér fotózás egyik nagymesterének voltunk a kiállításán a Fotográfus OKJ tanfolyam résztvevőivel

Ahogy a Műcsarnok ajánlója írja a virtuóz mester Ansel Adams műveivel vetélkedő képeiben a tónusok vibrálása, valamint a fény és az árnyék kontrasztjai a régi nagy mestereket, például Rembrandtot és Georges de La Tourt idézik. A hatalmas nagyméretű nyomatok és a szinte tökéletes kompozíciók nagyban járulnak hozzá a leendő Fotográfusok vizuális látásmódjának fejlesztéséhez.

Sabastian Salgado: Genesis

Sebastião Salgado alap végzetségét tekintve közgazdász doktor, aki a 30-as éveiben kezdett el fotózni. Hosszú évekig tartó projektjeinek gyakori szereplője a halál, a rombolás és a pusztulás. Nem csoda, hogy rendkívül érzékennyé vált az emberiség gyakran végzetes társadalmi-gazdasági jelenségeivel szemben. A sok pusztítás és az erőszak látványa úgy megviselte, hogy kis híján maga is belehalt.

„De miközben a projekten dolgoztam, nagyon nehéz időt éltem meg életemben, leginkább Ruandában. Ruandában tanúja voltam a határtalan brutalitásnak. Ezreket láttam meghalni naponta. Elvesztettem az emberi fajba vetett hitem. … És meghoztam a döntést: megállok. Haragudtam a fotográfiára, mindenre, amit a világban láttam, és úgy döntöttem, hogy visszatérek oda, ahonnan érkeztem.”

Salgado Genesis

Ezt követően hozta létre a Genesis projekt, valamint az Instituto Terra szervezetet, amely elkötelezett abban, hogy bemutassa a bolygónk szépségét, s hogy visszafordítva a károsodást megőrizzük a jövő nemzedékei számára. A fotózáson kívül pénzt gyűjtenek, amelyekből erdőket telepítenek, illetve különféle környezetvédelmi projektekben vesznek részt.

Salgado Top School fotográfus

Hogy mit láthatunk a Genezisben?

„A Genezisben a kamerámon keresztül a természet szólt hozzám. Megtiszteltetés volt hallgatni.” monsja Sebastião Salgado egyik interjújában. Technikailag a kiállítás öt földrajzi területre tagolódik: menedékek, déli földterületek, Afrika, Amazonia és Pantanal, valamint északi terek. A felvételek együttesen mozaikot alkotnak, amelyben érintetlen nagyságában csodálhatjuk meg a természetet. A fényképeken keresztül Salgado törékeny bolygónk előtt tiszteleg, amelynek megvédése mindannyiunk feladata.

Salgado Genesis

További érdekességek a tanfolyamról:


Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez