info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Számítógép mindenkinek

számítógép, számítógépek, történet, pc, apple, ibm, személyi számítógép

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

Számítógép mindenkinek

Az első számítógépek a hadsereg, a tudományos élet és a vállalati felhasználók számára készültek. Az otthoni és a kisvállalati felhasználás szinte egyáltalán nem volt jellemző, részben a számítógépek jelentősen magas ára miatt. Ebben a cikkben a személyi számítógép fejlődését követjük végig.

Idővel a számítógépek ára csökkent, egyre kifinomultabbak és mind inkább felhasználóbarát eszközzé váltak, így fokozatosan az egyéni felhasználók is megengedhették maguknak a számítógép vásárlást.

„Csinálj magadnak” korszak

A személyi számítógép kezdetben szó szerint „személyi” vagy „személyes” számítógép volt, hiszen hobbi felhasználók építették maguknak azokat garázsokban, alaksorokban és kollégiumokban.

Az otthon készült számítógépek virágkora 1972-től kezdődött, amikor az Intel piacra dobta 8080-as mikroprocesszorát, amely még könnyebbé tette az egyéni felhasználóknak a számítógépek építését. Ebben az időszakban az otthoni számítógép készítők rajongói klubokat alapítottak, magazinokból tájékozódtak és úgynevezett előrecsomagolt készletekből (angolul: kit) építették saját számítógépeiket. Az egyik leghíresebb ilyen klub az úgynevezett Homebrew számítógép klub volt Amerikában.

Intel 8008 mikroprocesszor

Melyik volt az első személyi számítógép - PC?

A bostoni Számítógép Múzeum 1986-ban versenyt hirdetett, hogy kiderítse, melyik volt az első személyi számítógép. A versenyen két kategóriában hirdettek győztest: az első személyi számítógép az 1971-ben tervezett Kenbak-1 lett, az első mikroprocesszort használó számítógép pedig az 1973-ban tervezett Micral lett.

Kenbak-1 számítógép

A John Blankenbaker által tervezett Kenbak-1 számítógép kis- és közepes integrált áramköröket használt. Eredetileg oktatási célra tervezték, viszonylag keveset, mindössze 40 darabot adtak el belőle.
A számítógép 256 byte memóriával volt felszerelve, ami abban az időben megfelelő volt. Ma a Top School Oktató Központ tanuló számítógépei átlagosan 2 GB memóriával felszereltek, ami 2 147 483 648 byte memóriát jelent.

 

Kenbak-1 számítógép

Micral számítógép

André TruongTrong és Thiés François Gernelle tervezte a Micral számítógépet, folyamat irányítására (processcontrol). A számítógép 1 700 dollárba került, és az Intel 8008 mikroprocesszorát építették bele.

Néhány darabot eladtak ugyan személyi számítógépnek is, de fő felhasználási területe és szerepe a díjfizető kapuknál volt.

Micral számítógép

 

A Homebrew Computer Club

A Homebrew klub célja a többi hasonló klubhoz az volt, hogy fórumot hozzon létre a hobbi számítógépépítő számára, ahol információt cserélhettek és bemutathatták elkészült munkáikat. A klub különlegessége volt, hogy számos olyan készüléket mutattak itt be, amely később meghatározóvá vált a számítástechnika történetében.

Apple-1 számítógép

Az egyik leghíresebb számítógép, amit a klubban bemutattak, az 1976-os Apple I volt. A Steve Wozniak és Steve Jobs által tervezett számítógépet 666,66 dollárért árulták, ami nagyon olcsónak számított abban az időben, nem beszélve arról, hogy a mérete rendkívül kicsi volt az akkori számítógépekéhez képest.

Apple-1 számítógép

Altair 8800 számítógép

Az Altair lett a legnépszerűbb „homebrew” számítógép, 1975-ben dobták piacra, az ára 500 dollár alatt volt. A számítógép népszerűségét mutatja, hogy ez a gép inspirálta Bill Gates-et és Paul Allent, hogy írjanak egy BASIC fordító programot, amelyre létre is hoztak egy céget, amit "Micro-Soft"-nak neveztek el.

Altair 8800 számítógép

Számítógépet mindenkinek

Amikor a garázsokban készült számítógépek népszerűsége megugrott, a vállalkozó réteg is felfigyelt arra, hogy a számítógépekben potenciális üzleti lehetőség van. Számos, még ma is létező és virágzó vállalkozás alapult ebben az időben.

TRS-80 személyi számítógép

1977 előtt a házi-otthoni számítógép építéséhez technikai tudásra volt szükség. A TRS-80 képviselte az új generációs számítógépeket, amelyek már nem drága, hanem viszonylag olcsó tömegcikkek voltak. Teljesen összeszerelve, monitorral, billentyűzettel és előre installált BASIC szoftverrel kerültek forgalomba. A programok tárolására audió kazettát és magnót használtak.

TRS 80 számítógép

Commodore PET számológép

A Commodore PET a Commodore cég által gyártott „kézi” számológép volt, amely rendkívül népszerű volt az iskolákban.

Commodore PET számítógép

Sinclair ZX80 számítógép

A ZX80 számítógép volt az első olyan számítógép, amely kapható volt az államokon kívül is, elsősorban otthoni felhasználók vásárolták, körülbelül 50 000 darabot adtak el belőle. Az ára mintegy 99 angol font volt.

ZX 80 számítógép

Amiga 1000 CPU

Az Amiga céget 1982-ben alapították, és nem sokkal első termékének piacra dobása után felvásárolta a Commodore cég. Az Amiga 1000 haladó grafikai és audió képességei miatt elsősorban a játék és az egyszerű videó szerkesztés területén lett népszerű.

Amiga 1000 számítógép

Commodore 64 számítógép

Egyszerű számítógép volt, alacsony áron, kiváló grafikával, jó hangminőséggel. A C64 a Commodore cég kasszasikere volt, ami a jó kivitelezés mellett a korábban még szokatlan agresszív marketing kampánynak is köszönhető volt. Összesen 30 millió darabot adtak el belőle, amire soha korábban nem volt példa a számítógépek történetében.

Commodore-64 számítógép

Az Apple II számítógép

1977-ben Steve Wozniak tervezte az Apple II-t, ami szintén rendkívüli kasszasiker lett, köszönhetően a felhasználóbarát designnak és grafikának is.
Még TV-t használt kijelzőnek, 1978-tól pedig floppy lemezt az adattárolásra. A számítógéphez jelent meg a VisiCalc nevű táblázatkezelő program, ami az igazi sikert hozta az Apple II-nek.

Apple 2 számítógép

Az IBM személyi számítógép

Az IBM a személyi számítógép piacon versenytársainál majdnem tíz évvel később jelent meg, de hamar a piac meghatározó szereplője lett. A korábbi gyakorlattal ellentétben, az IBM más cégek hardver eszközeit is beépítette egy designos, jól tervezett eszközbe.

A sikeres reklámkampánynak köszönhetően a cégek tömegesen vásárolták az IBM PC-t, ami egyszer s mindenkorra megváltoztatta az irodai munkát.

A gép operációs rendszere a Microsoft DiskOperating System (MS DOS) lett, amellyel hatalmas felhasználói közösséget hozott létre az IBM.

IBM PC számítógép


Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez