info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Pop Art Photoshop

photoshop, tutorial, tanfolyam, pop art, top school, iskola, képzés, photoshop tanfolyam, oktatás

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

Pop Art Photoshop

A Pop Art népszerű művészeti irányzat volt az 1950-es, 60-as években. Olyan nagy nevek alkottak ebben a stílusban, mint Andy Warhol, Roy Lichtenstein vagy Richard Hamilton. Ebben Photoshop tutorialban az ő stílusok által ihletett képeket készítünk.

A segédlet írásának különös aktualitást ad, hogy 2015-ben a Grafikus OKJ tanfolyam résztvevőivel az év utolsó múzeumi foglalkozásán a Ludwig Múzeum Pop Art kiállítására megyünk. De természetesen igyekeztünk úgy megalkotni ezt a segédletet, hogy még jó néhány éven keresztül segítse a Photoshop tanfolyam résztvevőinek tanulását.

Gyors ismétlés…

A tömegkultúra és tömegtermelés elterjedésével megváltozik a hétköznapi ember viszonya a tárgyakkal és egymással is. A pop art ezen folyamatokra reagál, mintegy tükröt tartva a fogyasztói társadalomnak, illetve Kelet-Európában az annak létrejöttét gátló politikai erőknek. Mint művészeti irányzat újfajta figuratív ábrázolásával olyan elemeket hozott be, amelyek hétköznapi referenciái révén ismerősek és könnyebben értelmezhetők voltak az átlagos nézők számára.

Photoshop tutorial

1 lépés

Nyissunk meg egy tetszőleges képet a Photoshopban, majd duplikáljuk a Background réteget.

Photoshop tanfolyam

Hozzunk létre egy új réteget (Layer -> New -> Layer), töltsük ki tetszőleges homogén színnel. (Edit - > Fill). A réteget mozgassuk úgy, hogy az eredeti képet tartalmazó rétegek között helyezkedjen el. A legfelső réteget nevezzük át, legyen a neve: „Pontok”.

Photoshop tanfolyam

2 lépés

A pontok rétegen jelöljük ki a témát, amit pop art stílusban akarunk ábrázolni. A kijelöléshez a Quick Selection eszközt használtuk.

Photoshop tanfolyam

Fordítsuk meg a kijelölést a Select - >Inverse parancsával. Majd a Delete billentyű parancsával töröljük a téma hátterét. (Nézzük meg a törlés előtt, hogy melyik rétegen állunk!)

Photoshop tanfolyam

Szüntessük meg a kijelölést a CTRL+D billentyű paranccsal.

3 lépés

A pontok létrehozásához első lépésként alakítsuk át a réteg tartalmát szürkeárnyalatos képpé. Ehhez a legjobb módszer az Image -> Adjustment -> Black & White eszköze.

Photoshop tanfolyam

Az Image -> Adjustment -> Treshold parancsával a szürkeárnyalatos képből készítsünk fekete-fehér képet.

Photoshop tanfolyam

Mivel az átalakítás miatt nagyon raszteres lett a szegélye az alakzatnak ezért érdemes a Filter -> Blur –> Gaussian Blur eszközzel kicsit elmosni az azokat.

Photoshop tanfolyam

Ezt követően duplikáljuk a pontok réteget.

Photoshop tanfolyam

A Filter -> Filter Gallery paranccsal jelenítsük meg a szűrőket és adjunk a nyomdai pontokhoz hasonló hatást a képre. (Sketch - > Halftone Patterns)

Photoshop tanfolyam

Ha kész vagyunk a duplikált „Pontok” réteg keverési módját állítsuk át Multiply-ra.

4. lépés

A következő lépésében színezni fogjuk a képet a Pop Art-ra jellemző, nagy homogén felületek segítségével. (Mivel ez egy haladó Photoshop segédlet, ezért a minden lépést és minden szín létrehozását részletesen nem írjuk le!)

Minden felület esetén úgy célszerű eljárni, hogy

· első lépésként létrehozunk egy kijelölést.

· majd a Layer -> New Fill Layer -> Solid Color parancsával hozzuk létre a színes foltot.

· amennyiben a kijelölés nem volt pontos a Brush eszközzel tudunk a felülethez hozzáadni illetve elvenni belőle.

· A színes folt alakja megfelelő, akkor a réteg keverési módját váltsuk át a következők közül valamelyikre: Multiply, Overlay, Color, Screen. stb.
Photoshop tanfolyam

Az eredménynek az alábbi ábrán látható képhez hasonló képet kell kapjunk:

Photoshop tanfolyam

5. lépés

Háttér beállításához válasszuk ki a vektoros alakzatok közül a Custom Shape rajzoló eszközt. Ha nem lenne betöltve töltsük be a Photoshop összes vektoros alakzatát.

Photoshop tanfolyam

Ezt követően a listából ki tudunk választani több, olyan klasszikus formát és motívumot, amely népszerű háttér volt a Pop Art kultúrában.

A példában a „registration target” nevűt használjuk.

Photoshop tanfolyam

Tovább fejlesztési lehetőségként érdemes kipróbálni azt, hogy egy rétegmaszkod adunk a duplikált „Pontok” rétegre és az alakzat közepéről megpróbáljuk pontokat eltűntetni, így jobban emlékeztet majd a kép az eredeti Pop Art munkákra.

Hallgatóink készítették az órán

A Grafikus OKJ és a Designer tanfolyamon készült munkák a Photoshop modul elvégzése után.
Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez