info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Speciális filmes trükkök stúdió nélkül, házilag

aftereffects, premiere, videó, szerkesztő, tanfolyam, green screen, effekt, kamera, felvétel, oktatás, képzés

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

Speciális filmes trükkök stúdió nélkül, házilag

A „zöld vászon” vagy angolul „green screen” technológia a filmes szakmából ismert, elnevezését a speciális, zöld színű háttér használatáról kapta. Segítségével rendkívül látványos filmes trükkök készíthetők, akár egy számítógépes iskola osztálytermében is.

A trükkök és speciális hatások előállításának rövid receptje a következő: elkészítjük a felvételt egy zöld – esetenként kék – háttér előtt, majd eltávolítjuk a hátteret. Az eltávolítást egy olyan speciális videó szerkesztésre és filmes utómunkára alkalmas szoftverrel végezzük, amely támogatja az úgynevezett chroma keying funkciót. Ilyen szoftver lehet például a Premiere vagy az AfterEffects, amelyek használatát megtanulhatod nálunk tanfolyami kereteken belül.

Az eltávolítást követően a „kilyukasztott” felvétel alá egy különleges helyszínen készített képet vagy filmet illesztünk. Az exportálás során a kész videóban a két felvétel „egymásra olvasztva” jelenik meg hasonlóan ahhoz, mintha egy átlátszó hátterű matricát ragasztottunk volna a képre.

Green screen

Ahhoz, hogy a film átlagos nézője semmit ne vegye észre a trükkből, néhány egyszerű szabályt érdemes betartani. Az első: abban az adott helységben, ahol forgatunk, legyen elég fény! A második: használjunk állványt a felvételekhez. Végül a harmadik, és talán a legfontosabb szabály az, hogy a téma színe egy kicsit se hasonlítson a háttérhez! Ez azért nagyon fontos, mert minél jobban különböznek egymástól színben, annál pontosabban tudja a szoftver elkülöníteni a két dolgot.

A technológia eszközigénye rendkívül egyszerű: a felvétel kivitelezhető az átlagos háztartásokban is előforduló eszközök segítségével. Itt egy rövid lista a legfontosabb „hozzávalókról”:

  • Filmfelvevő vagy digitális fényképezőgép
  • Kameraállvány
  • Zöld háttér, lehet papír vagy textil, vagy éppen egy zöldre festett fal
  • Háttérrögzítő (ha nincs más, megteszi egy karnis is!)

Nézd meg a Top School Oktató Központ Premiere és az AfterEffects tanfolyamainak oldalain, milyen látványos kisfilmet készítünk a hallgatókkal, a „green screen” technológia segítségével!

Hasonló technológiát használnak a  hollywood-i szuperprodukciók filmes stúdióiban is. Természetesen azzal a  különbséggel, hogy ott lényegesen drágább kamerákat, rögzítőket és lámpákat használnak, valamint igen gyakran az egész hátteret mesterségesen állítják elő olyan különböző számítógépes programokkal, mint például a Maya vagy a 3ds Max.

Így valójában az egyetlen nem virtuális dolog a filmekben a színészek mozgása, minden egyebet számítógéppel készítenek.  Pontosabban, manapság gyakran még az is virtuális, de ez már egy másik cikk témája lenne. Inkább mutatunk helyette egy példát erre a youtube.com videó megosztó portálon. Az egyik első reális mozgású 3D szereplő a filmekben a Narnia Krónikái című filmben jelent meg. Maga Aslan, az oroszlán és persze a mozgása is teljes egészében 3D animáció volt.  

Tanfolyamok és képzések filmes témában:


Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez