info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

A Teáskanna története

3d, teáskanna, teapot, tea, tanfolyam, képzés, maya, 3ds max, newell, grafika, 3d grafika

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

A Teáskanna története

Aki akár csak kicsit is foglalkozott már 3D grafikával, az tudja, hogy a nagy kezdőbetű nem elírás, s nem egy közönséges konyhai eszközről, hanem az igazi Teáskannáról lesz szó!

A Utah teáskanna vagy Newell teáskanna egy 3D modell, amely ipari referenciává vált a számítógépes grafikában, a programozásban a „Hello World” alkalmazáshoz hasonlóan. Ahogy nincs programozó, aki ne írt volna legalább egyszer „Hello World” programot, úgy nincs olyan 3D grafikus, aki legalább egyszer ne készített vagy használta volna a Teáskannát munkája során.

A teáskannát a Melitta cég hozta forgalomba, amit Martin Newell - elbeszélése szerint - 1974-ben, Salt Lake City-ben a ZCMI áruházban vásárolt feleségével. Newell ebben az időben PhD hallgató volt a Utah egyetem grafikai laborjában, és szüksége volt egy referencia modellre. Felesége ötlete volt, hogy használja frissen vásárolt kannát 3D modellként. Newell egy papírra kézzel lerajzolta a kanna modelljét és referencia pontjait, majd a laborba visszatérve szintén kézzel bevitte az első 3D teáskanna Bezier-görbe pontjait egy Tektronix nevű eszközbe.

A későbbi kutatások során érdekes formája miatt mások is szívesen használták a teáskanna modelljét 3D grafikai munkáik tesztelésre. Jelentősége azért volt nagy, mert a 3D grafikával foglalkozó szakemberek könnyedén beállíthatták segítségével a jeleneteket és fényeket azokban az időben is, amikor még nem voltak interaktív 3D modellező szoftverek. Így a Teáskanna végig kísérte a 3D számítógép grafika fejlődését, rajta láthattunk a világon először Bump map-et vagy Environment textúrát.

Napjainkra egyfajta kultikus eszközzé, sajátos belső humorrá vált a 3D grafika világában. Számos híres alkotásban megjelent, mint például a Teapotahedron, a Renderman Walking Teapot, a Simpson rajzfilm sorozat vagy a Toy Story nevű animációs film.

Az eredeti teáskannát jelenleg a bostoni számítógép múzeumban őrzik.

Kapcsolódó 3D grafika tanfolyamok:

3D modell teáskanna számítógép múzeumban
Az eredeti teáskanna a bostoni számítógép múzeumban, amelyről a híres 3D modell készült.


3D Teapotahedron
A 3D térben öt szabályos vagy úgynevezett platóni test létezik.
(tetrahedron, hexaéder, octahedron, dodecahedron, icosahedron)
Jim Arvo és Dave Kirk híres (ray traced) képén a hatodik testnek teáskannát tüntetik fel és a "Teapotahedron" nevet kapta.


Pixar Renderman szoftver 3D grafika
Pixar Renderman nevű számítógépes animáció és vizuális effekt szoftverének reklámja. Pixar Renderman, Tervezte: Dylan Sisson
3D grafika számítógépes modell
Az eredeti 3D teáskanna modell a Utah egyetem számítógépes grafika intézetéből.


3d tanfolyam és képzés, maya, 3ds max,
3D grafikai szoftver segítségével készített teáskanna modell.


Newell teáskanna 3d modell Utah grafika
Newell kézzel rajzolta a kanna modellje 1974-ből


Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez