info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Tervezési alapelvek röviden

tervezés, design, designer, webdesigner, kiadványszerkesztő, okj, grafikus

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

Tervezési alapelvek röviden

Ebben a tutorialban azokkal az alapvető és legfőbb tervezési szabályokkal ismerkedhet meg, amelyek nélkülözhetetlenek egy designer, webdesigner vagy kiadványszerkesztő számára.

Optikai tengely

Az optikai tengely alkalmazása az egyik alapvető és általánosan használt tervezési alapelv. Egyszerűen fogalmazva: egy olyan képzeletbeli vonal, amelyhez a grafikai elemek igazodnak.

Funkciói:

 • Igazítás funkció: ha a grafikai elemeket a tengely mentén helyezzük el, a design azt a hatást kelti, hogy a grafikánk rendezett, átgondolt és kellemes hatású.
 • Megerősítés funkció: noha vonalként kell elképzelni a tengely megjelenését, fontos funkciója a grafikai elemek határvonalának, peremének vizuális meghatározása, elhatárolása is. Hasonlóan ahhoz, ahogy az utcák elhatárolják a háztömböket egy térképen.
 • Mozgás: amikor az ember egyenes vonalba rendezett objektumokkal találkozik, a szeme automatikusan elkezdi követni azokat. Az optikai tengely másik fő feladata e mozgások tudatos befolyásolása.
 • Folytonosság: a fent említett mozgás következtében a szemünk mindaddig követi annak irányát mindaddig, amíg el nem ér valami „érdekes” dolgot, amin meg nem ragad avagy az optikai tengelyre meg nem érkezik a tekintetünk.

Szimmetria

A szimmetria az elemek elrendezése az optikai tengely mindkét oldalán. A szimmetria a „nagy rendteremtő” a tervezésben, az emberi tárgykészítés és a képzőművészet történetében a rend, a szépség, a tökéletesség formáival kapcsolódott össze.

Funkciói:

 • Egyensúly: a szimmetria adja az egyensúlyt a designhoz. Amikor az elemek a tengely mindkét oldalán azonosak vagy közel azonosak, akkor a harmónia érzetét keltik.
 • Aszimmetria: akkor beszélünk aszimmetrikus elrendezésről, ha a tengely két oldalán az elemek között jelentős különbség van. Az ilyen elrendezés feszültséget kelthet, ami nem feltétlenül rossz, ha tudatosan és tervszerűen történik.

Hierarchia

Akkor beszélünk hierarchiáról, ha a tervezés során bizonyos elemek megjelenése fontosabb, mint más elemeké.

Funkciói:

 • Méret: a nagyobb méretű elem fontosabbnak tűnik. Általában a legnagyobb elemet látjuk meg elsőként a designban.
 • Alak: az elemek közül az tűnik a legfontosabbnak, amelyiknek alakja különbözik a többitől. Természetesen elsőként a szabálytalan alakzatot látjuk meg.
 • Elhelyezés: végül, de nem utolsósorban az elhelyezés alakítja ki a hierarchiát. Egy elem a kör közepén vagy a tengely tetején fontosabb szerepet kap, mint a többi.

Ritmus

A ritmus ismétlődően arányos tagolása valamely mozgásnak. A ritmus megnyugtató, a rend érzetét kelti, az ismétlődésben úgy tűnik, hogy „működnek” a dolgok és folyamatok.

Funkciói:

 • Sorminta: formák vagy formacsoportok ismétlése, amely létrehozza a design ritmusát.
 • Szünet: a ritmust megtörő grafikai elem különös figyelmet kap, központba kerül, ezáltal feljebb lép a hierarchikus sorrendben.

Kapcsolódó tanfolyam és képzés

Grafikus OKJ tanfolyam
Designer tanfolyam
Webdesigner tanfolyam
Kiadványszerkesztő - alap tanfolyam


Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez