info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Nyolc tipp a profi tipográfiához

font, betűtípus, betűkészlet, grafika, design, tanfolyam, grafika

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

Nyolc tipp a profi tipográfiához

A megfelelő betűtípust megtalálni és jól alkalmazni nem könnyű feladat. Több szempontot is érdemes figyelembe venni, amikor kiválasztjuk a számunkra megfelelő fontot.

Legyen elég időnk kiválasztani a megfelelő betűtípust

Fontos, hogy szánjunk elég időt a tartalomhoz megfelelő tipográfia megválasztásához.
Gondoljuk át, hogy szeretnénk használni a betűt, milyen felületen, milyen tartalmat fog átadni. Szakácskönyvhöz keresünk tipót? Vagy egy képregényhez? Netán egy feltörekvő designer cég weblapjához? Mindegyik más koncepciót igényel és ennek megfelelően nagyon különböző betűtípus használata javasolt.

Ne használjunk túl sok féle betűtípust egy grafikán vagy weboldalnál

A nagyon kevés kivételtől eltekintve a sokféle betűtípus az zavaró és elidegenítő hatású. A klasszikus design és grafika tankönyvek szerint maximum két különböző betűtípust érdemes használni egy adott felületen. Ezen egyszerű elv betartásától sokkal letisztultabb és táláthatóbb lesz a honlapunk vagy grafikánk.

Ne dőljünk be az éppen aktuális trendeknek

A trendek mindig csak időlegesek. Bár érdemes szemmel tartan őket de ha tipót vagy stílust választunk, ne feledjük a túldíszített vagy a nagyon vékony betűk nehezen olvashatók.

Ha két betűtípust használunk, azok legyenek teljesen különbözőek

Azért fontos, mert ha csak kicsit különböznek, akkor azt hihetjük, hogy ez valami hiba és kellemetlen a szemnek is. Így ha már két betűtípussal operálunk azok ténylegesen különbözzenek, de legyen mégis közöttük egyfajta harmónia, összetartozás, hogy ne legyen idegen a szemnek.

Használjunk hierarchiát a szövegben

Főcím, alcím, lead és bekezdések. Ez nem csak a történetmesélés szempontjából fontos, hanem ez teszi átláthatóvá és követhetővé a szöveget.

Legyen levegős, átlátható a szöveg

Ez szorosan összefügg az előző bekezdéssel, vagyis a szöveg tálalásával. Fontos, hogy ne zsúfoljuk össze a mondandónkat, legyen egyfajta szellősség a szövegben.

A kisebb jobb

Ellentétben a nagy képek trendjével, a tipónál érdemes arra figyelni, hogy a szövegtörzs betűtípusa és mérete ne legyen túl kirívó. A kisebb betűk elegánsabbak, nem hivalkodóak.

Maradjunk legálisak

Ha olyan betűt használunk, ami alapértelmezetten nincs benne a szerkesztő programunk betűkészletébe, akkor azt töltsük le netről, de járjunk utána, hogy ez valóban ingyenes font-e vagy fizetős.


Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez