info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Negyven éves a videojáték

számítógép, pong, atari, konzol, játék, HTML 5, Microsoft, Apple

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

Negyven éves a videojáték

Az 1972-ben jelent meg az Atari Pong nevű játék, amelynek sikere beindította a napjainkban már Hollywood költségvetésével rendelkező videojáték ipart.

Nolan Bushnell és Ted Dabney mindössze ötszáz dolláros alaptőkével alapította 1972-ben az Atari céget, amely a Pong sikerei nyomán néhány évvel később több milliárdot érő vállalkozássá vált. A játék egy kétdimenziós teniszhez vagy pingponghoz hasonló sportjáték volt, amelyben egy pattogó labdát kellett visszaütni az ellenfélnek. A játékos akkor kapott pontot, ha ez az ellenfelének nem sikerült. Mai szemmel nézve egy egyszerű, szekrény méretű dobozban elhelyezett játék, mely a maga korában igen nagy népszerűségnek örvendett. Igazi „pénzbedobós” játék volt, amelynek már a prototípusát is a helyi presszóban tesztelték, a gépektől egészen az utcáig álltak sorban az emberek, hogy játszhassanak. A gép sikere nyomán egy bérelt gyárterületen kezdték meg a sorozatgyártást és csak az Egyesült Államokban tízezer Pong-gépet adtak el.

Sikeres vitathatatlan volt, de nem a Pong volt az első számítógépes játék, ugyanis néhány évvel korábban már megjelentek olyan nagyon drága vállalati komputereken futó szórakoztató programok, mint például Spacewar vagy a Tenis for two, de ezek nem lehettek igazán sikeresek, mert az eszközök ára miatt a nagyközönséghez nem juthattak el. Maga Nolan Bushnell is készített már korábban számítógépes játékot Computer Space néven, amelynek alapján a Nutting Associates elkészítette a világ első pénzbedobós játéktermi gépét. A Pongot Allan Alcorn gyakorlásként készítette el Bushnell javaslatai és az első otthoni játékkonzol, a Magnavox Odyssey nevű gépen megjelent hasonló játék alapján. A Magnavox Odysseyt egy kiállításon mutatták be, ahol Bushnell is az első játékosok között volt.  Ebből később különböző bonyodalmak is származtak, amelynek lezárásaként az Atari peren kívül és több százezer dolláros licencdíjat fizetve megegyezett az ötletgazda Magnavox céggel.

Az Atari a piac legnagyobb szereplőjévé vált és olyan nagy nevek dolgoztak a cégnél, mint az Apple alapító Steve Jobs, az objektumorientált programozás kidolgozója, Alan Kay vagy az Amiga tervezője, Jay Miner. A cég 1976-tól játékkonzolt gyártott, amelyet ATARI 2600 néven forgalmaztak.  A termék népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy neve – hasonlóan a guglizni kifejezéshez – köznévvé vált, Amerikában a konzol kifejezés helyett az atari szót használták.

A Pong népszerűsége nyomán a 80-as években mind több cég kezdett el egyre több és olcsóbb másolatot gyártani. Ebben az időben technológiailag ugyanis nagyon könnyű volt egy készülékről másolatokat készíteni, így a tévéjátékok döntő többsége gyakorlatilag egy-egy Atari 2600-as volt. Magyarországon a Videoton cég is gyártott játékkonzolt, az úgynevezett Videoton tévéfocit. A túlkínálat és az olcsó konkurencia a cég vesztét okozta, az Atari csődbe ment, egy időre még a márkanév is teljesen eltűnt, majd végül a cég Jack Tramielhez, a C-64 nemrégiben elhunyt atyjához került.  

2005-ös retro stílus feltámasztotta a céget, gyakorlatilag újra piacra dobták az Atari 2600-ot, ezúttal Atari Flashback néven és persze ismét sikerrel. Később a Microsofttal közösen elindították az Atari Arcade portált, amelyen HTML5-ben újraírt játékokkal játszhatunk.

Atari Pong játékgép
Atari Pong játékgép
Magnavox Odyssey
Magnavox Odyssey
ATARI 2600
ATARI 2600
Atari Pong
Atari Pong


Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez