info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Mobil lábnyom

iphone, mobil, mérgező anyag, tanfolyam, képzés, inormatika hírek,

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

Mobil lábnyom

Az IPhone a tökéletes formatervezés, a letisztult elegancia, azaz maga az Apple életérzés. Ránézve azt gondoljuk, hogy alumíniumból, üvegből és egyszerű műanyagból készült, tiszta eszköz. A szép és csillogó felszín mögött azonban komoly szennyezés és mérgező anyagok sora áll.

Az iFixit.org és a HealthyStuff.org közösen bevizsgáltak 36 darab, köztük az IPhone 5 okostelefont, hogy megtudják, pontosan milyen anyagokból készülnek. A készülékeket 0-5 között pontozták aszerint, hogy a felépítő anyagok mennyire mérgezőek. A listán azok az eszközök kaptak kevesebb pontot, amelyek kevésbé terhelik a környezetet.

A vizsgálat során úgynevezett röntgen fluoreszcencia analízist végeztek, amely roncsolódás-mentes nukleáris elemző módszer az anyag kémiai összetételének meghatározására. A mintát röntgensugarakkal bombázzák, majd megmérik a kibocsátott elektromágneses sugárzás frekvenciáját. Mivel ez az érték egyedileg jellemző az egyes atomokra, a mintát alkotó összetevők könnyen beazonosíthatók anélkül, hogy az eszköz megsemmisülne vagy radioaktívvá válna.

röntgen fluoreszcencia  analízis

Annak ellenére, hogy a nemrég forgalomba hozott új IPhone5 nem végzett rossz helyen az iFixit és a HealthyStuff listáján, kiderült, hogy sokkal több mérgező anyagot tartalmaz, mint elődje, az IPhone 4 S. Ez rendkívül sajnálatos, mivel az Apple a világ legnagyobb informatikai cége, elvárhatnánk, hogy példát mutasson és a környezetvédelmi mércét is igen magasra tegye. Az eredményekből egyértelműen látszik, hogy nem igaz az, amit az Apple állít, miszerint termékei a „legkörnyezetbarátabb termékek az iparágban”. (http://www.apple.com/environment/letter-to-customers)

Mobilok mérgező anyagai

Amikor kézbe veszünk egy szép, formatervezett elektronikai készülékek, mint például az IPhone 5-t könnyű elfelejteni, hogymennyire bonyolult kémiai folyamatok eredményeként jön létre. Az alkatrészek között egyetlen elektromos lapka több mint negyvenféle kémiai elemet tartalmaz, amelynek többsége rendkívül mérgező és veszélyes. A felhasznált vegyi elemek nagyon hosszú listáján olyan anyagok is megtalálhatóak, mint például az ólom, higany, ón, kadmium, és króm is.

Amobil eszközök száma ugrásszerűen megnőtt az elmúlt tíz évben, egyes felmérések szerint napjainkban a lakosság 97% rendelkezik hordozható telefonnal, amit néhány évente lecserél újabb és újabb készülékekre. Ezáltalegyre jelentősebb az a környezetterhelés, amit ezek az eszközök okoznak.Az eldobott telefonok ugyanis nem szűnnek meg létezni csak máshová kerülnek, a bennük lévő kémiai elemek ott maradnak és nagyon súlyos hosszú távú romboló környezeti hatást fejtenek ki.

Forrás:
http://ifixit.org/3443/chemical-analysis-reveals-that-new-phones-have-fewer-toxics/
http://9to5mac.com/2012/10/03/iphone-5-scores-low-concern-in-chemical-analysis-of-36-smartphones/


Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez