info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Mi lesz veled Flash?

flash, adobe, flash platfrom, html 5, mobil, mobil fejelsztés, microsoft, tanfolyam, tanfolyamok, képzések

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

Mi lesz veled Flash?

Valóban meghal a Flash? Számos webdesigner és webes animációval foglalkozó szakember foglalkozott ezzel a gondolattal az elmúlt egy-két évben. Az ad különleges aktualitást a kérdésnek, hogy az Adobe 2011.11.11-én bejelentette: nem fejleszti tovább a FlashPlayert a mobil platformokon.

Az nem képezheti vita tárgyát, hogy ez kudarcnak számít, hiszen egyértelműen az. Sőt: a helyzet nem csak az Adobe-nak kellemetlen, hanem annak a sok ezer Flash fejlesztőnek is, akik az elmúlt évtizedben ezzel a technológiával dolgoztak. Vajon tényleg temetni kell-e az egész Flash technológiát, vagy mégsem?

Pontosan mit is jelentett be az Adobe?

A téma szempontjából a legfontosabb bejelentés az volt, hogy a FlashPlayer 11.1 verziója után nem fejlesztik a szoftvert az új mobileszközhöz, azaz: a Flash megbukott az informatika jövőjét jelentő mobilfejlesztések piacán. Némileg megnyugtathatja a Flash fejlesztőket, hogy a technika nem fog teljesen eltűnni, ugyanis az asztali számítógépeken és notebookban továbbra is használható lesz a FlashPlayer.

A 11-es verzióban olyan új funkciókat jelentettek be, amelyek Flash fejlesztések új irányát is mutatják. A hardvergyorsítású 3D grafikák támogatása és a tartalomvédelem beépítése a lejátszóban egyértelműen a csúcsminőségű, professzionális tartalmak felé mutat.

Ezek után az a kérdés, mi lesz animációs szempontból igénytelen webes animációkkal? Milyen technológiával lehet majd előállítani az egyszerű reklámbannereket és más tartalmakat?

A bejelentés részben erre, részben pedig arra ad választ, hogy az átlag számítógépes fejlesztő, weboldalkészítő mely technológiák felé mozduljon el annak érdekében, hogy néhány év múlva is korszerű weboldalakat tudjon készíteni. Az Adobe a bejelentés szerint a HTML 5 eszközök és megoldások fejlesztésére csoportosítja át az erőforrásokat. (A bejelentés teljes szövege angol nyelven itt olvasható: Adobe blog. Magyar fordítás: Szoftver.hu)

Következő cikkünkben részletesen megtárgyaljuk, vajon miért bukott meg a Flash a mobil platformokon. A téma abból a szempontból is érdekes, hogy ugyanezen okok miatt bukott meg a konkurens Microsoft cég Silverlight nevű, hasonló platformja is, mi több: a redmondi cég is a HTML 5 felé kötelezte el magát!

Egyértelműen látszik, hogy a mobil fejlesztések piacán és a jövő webes technológiáiban a mára már hagyományosnak nevezhető webes szemléletmóddal nem lehet sikereket elérni.

HTML 5 tanfolyamok:

Webfejlesztő tanfolyam - haladó weboldal készítő képzés


*Az átcsoportosítás az Egyesült Államokban is leépítést jelent, lásd az Index.hu cikkét a témáról. 


Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez