info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Képek legálisan, üzleti felhasználásra

fotó, stock, stock photo, kép, fénykép, ingyenes, grafikus, webdesigner, tanfolyam

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

Képek legálisan, üzleti felhasználásra

Jó minőségű fénykép keresése még képügynökségi előfizetéssel háta mögött is komoly feladat a webdesigner vagy a grafikus számára. Ugyanez dolog igazi kihívássá válik kisebb költségvetésű projektek esetén, amikor a stock fotók vásárlása nincs betervezve a büdzsébe.

Mi az a stock fotó?

A stock fotók története nem új, eredete az 1920-as évekre vezethető vissza. A név az angol „stock” szóból ered, amelyek jelentése raktár és arra utal, hogy az illusztrációnak szánt fényképeket előre elkészítik a fotósok – azaz nem konkrét megrendelésre készülnek a képek, mint egy esküvőn vagy magazin fotózáson -, majd a kész munkákat a képügynökségek adatbázisaiba töltik fel, ahonnan azok elérhetővé válnak vásárlók számára. Itt a megrendelők különböző kulcsszavak és kifejezések alapján kereshetnek, a fotósok pedig jellemzően jutalékot kapnak az ügynökségtől az eladott képek árából.

Többféle ügynökség létezik egyes ügynökségek a kifejezetten drága exklusív tartalmakra, mások pedig az olcsóbb, reklámképekre szakosodtak. Természetes a mai piaci trendeknek megfelelően nem ritka, hogy ugyanazon cég három különböző márka alatt árulja a képei.

Ingyenes képforrások

Mivel a mi iskolánkba többségében kezdő webdesigner, grafikus vagy kiadványszerkesztő jár ezért ebben a cikkben inkább az ingyenes képlelőhelyeket gyűjtöttük össze. Az itt felsorolt weboldalaokan többségén üzleti felhasználásra is ingyenesen használható képeket találhattok. Kérlek azért olvassátok át mielőtt megkezditek a tervező munkát!

Dreamstime

Designer ingyenes nagyfelbontású képeket tölthet le az oldalról.

http://www.dreamstime.com/free-photos

FreeImage

Egykor magyar SXC néven futó magyar oldal, ma a Getty Images tulajdona, ahol ingyenes képeket kínálnak, jó minőségben. Mindenképpen az ajánlott kategória.

http://www.freeimages.com/

Every Stock Photo

Ingyenes képek a creative commons medialicenece alapján..

http://www.everystockphoto.com/

Depositphotos.com

Nagyszerű választás, raszteres és vektoros fotókat egyaránt találhatunk itt! Nem teljesen ingyenes, de nagyon kedvező az előfizetés havi díja. http://hu.depositphotos.com/

Pixabay

A fizetős oldalakon megszokott minőségi keresővel rendelkezik, ami meglehetősen ritka az ingyenes kategóriában. A képek ingyenes, Creative Commons licenc alatt érhetők el.

https://pixabay.com/en/


Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez