info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

668 000 dolláros Apple számítógép

apple, számítógép, mac, számítástechnika

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

668 000 dolláros Apple számítógép

Jobb, ha mostantól nem dobja el régi számítógépét, néhány év múlva ugyanis sokat érhet! Egy 37 éves Apple számítógépet 150 millió forintért adtak el a minap.

1976-tól árusították az Apple I. számítógépeket, melyeket Steve Jobs és Steve Wozniack, az Apple későbbi alapítói először a Jobs család Los Altos-i otthonának garázsában kezdtek el összeszerelni. A számítógépek eredeti ára 666,66 dollár volt.

Az AP hírügynökség híre szerint egy neve elhallgatását kérő ázsiai ügyfél vásárolta meg a 150 millió forintos rekord áron az utolsó hat működő Apple I egyikét. A számítógép gazdája annak idején nem sejtette, hogy ilyen jó befektetés lesz megvásárolni, és meg is őrizni a mai napig azt a gépet!

Ehhez a típushoz – hasonlóan a ma kapható Mac minihez – nem tartozott sem billentyűzet, sem egér! S ehhez a modellhez nem adtak még burkolat és tápegységet sem, gyakorlatilag nem volt más, mint egyetlen nyomtatott áramkör.

Az Apple I köré épülő kultuszt inkább köszönhető az alapító Steve Jobs kultikus személyiségének, mintsem számítástechnika történeti jelentőségének. Az Apple cégnek az igazi áttörést éppen az ennek a modellnek hibáit kiküszöbölő Apple II hozta meg, 1977-től.
Bárhogyan is történt, a világ egyik legdrágább számítógéptípusa ma biztosan az Apple I!


Az Apple I felépítése - Wikipedia

Apple I-es a tulajdonosa által készített egyedi fa burkolatban és felépítésben. - Wikipedia


Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez