info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

A kiterjesztett valóság és azok lehetőségei az oktatásban, reklámban

AR, augmented reality, kiterjesztett valóság, oktatás, tanfolyam, marketing

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

A kiterjesztett valóság és azok lehetőségei az oktatásban, reklámban

Az Augmented Reality, röviden AR megoldások és a mobil technológiák az elmúlt években hatalmas fejlődésen mentek keresztül. Napjainkra mindkettő elérte azt a fejlettségi szintet, amely alkalmassá teszi arra, hogy tanulási folyamat szerves részévé váljon.

A kiterjesztett valóság, szemben a virtuális valósággal, nem egy teljesen mesterséges környezetet teremt, hanem a valós térre vagy annak egyes objektumára helyez rá egy, a számítógép által generált információs réteget, azaz: kiterjeszti az általunk észlelt valóságot a virtuális térben létező vizuális vagy audio tartalommal.

Media design és AR tanfolyam

AR a marketing és üzleti lehetőségei

Vizsgálatok igazolják, hogy az Augmented Reality megragadja a célcsoport figyelmét, ami már önmagában elsőszámú célok között szerepel a reklámok készítésénél, de ezeken túl lehetőségünk van olyan további információk eljuttatására fogyasztókhoz, amelyekre korábban csak komplex reklámcsomagok adtak lehetőséget. Az AR technológia fejlődésének köszönhetően egy poszterrel vagy plakáttal megtehetjük ugyanezt.


Augmented Reality az oktatásban

A mobil AR technológia alkalmazások használata olyan módszer, amelynek segítségével az oktatói munka hatékonyabbá tehető, továbbá lehetővé teszi a tanulók oktatásba történő aktív bevonását. Mindemellett vonzóbbá és élményszerűvé teszi mind tanórai, mind pedig a tanórán kívüli tanulást. Alkalmas az érdeklődés felkeltésére olyan témakörök esetén is, amelyek iránt a TV-n, Interneten és a Facebook portálon szocializált generáció kevésbé fogékony.

A technológia innovatív jellegén és a sokoldalú oktatási felhasználási lehetőségein túl további előnye, hogy nem igényel különösebb anyagi- vagy humánerőforrást. A tananyag-fejlesztéshez nincs szükség külön informatikai szakértő bevonására, a tanárok programozás nélkül, általános informatikai ismeretek birtokában saját maguk is képesek előállítani azokat. Ma már a diákok jelentős része rendelkezik majd olyan eszközzel – mint például egy okos telefon –, amely képes az AR alkalmazások futtatására, így nincs szükség különösebb hardvereszköz beszerzésére sem. Mindezek lehetővé teszik a technológia gyors elterjedését az oktatásban.

AR/VR a múzezumi oktatásban

Külföldön már olyan nagyszerű kísérleteket mutattak be, ahol sikeresen alkalmazták ezen technológiát a gyakorlatban. Részeletesebben olvashat az AR és VR technológia oktatási felhasználási lehetőségeiről a kiállítási kommunikáció́ban Kuttner Ádám oktatónk tudományos cikkében. Vagy ha kíváncsi nézze meg az AR technológiáról és az oktatási lehetőségekről Kuttner Ádám előadását a genfiCIDOC 2020 konferencián!


AR tanfolyam és képzés


Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez