Mikola István - VENDÉG ÉTEL- ÉS ITALRENDELÉSI RENDSZER

Szakdolgozatom témája a Vendég Étel –és Italrendelési Rendszer fejlesztésének és működé-sének bemutatása.

A témaválasztás során fontos szempont volt számomra, hogy a fejlesztendő szoftver olyan területhez kapcsolódjon, amelyet valamennyire ismerek. Mivel korábban négy évet dolgoztam turizmus-vendéglátás területen, így közelebbről megismerhettem egyes részeinek működését. A célom az volt, hogy szakdolgozatommal szélesebb rétegeket érintő terület eredményesebb működéséhez járulhassak hozzá. E két gondolat találkozásának eredménye lett a Vendég Étel –és Italrendelési Rendszer (továbbiakban: VÉIR) fejlesztése.

A vendéglátás a magyar gazdaság kiemelt fontosságú területe, amely a magyar GDP körül-belül 10%-át állítja elő, azonban a piac szereplői túlnyomó részben nem aknázzák ki az in-formációs technológiában rejlő lehetőségeket. Bár szakmai körökben ismert a turisztikai ter-mék fogalma , azonban a résztvevők ezt nem – vagy csak csekély mértékben - terjesztették ki a turizmushoz, vendéglátáshoz kapcsolódó informatikai környezetre.

A magyarországi hotelek-szállodák honlapjait megtekintve láthatjuk, hogy a legtöbb honlap tájékoztatás és szobafoglalás funkciók mellett nem kínál egyéb lehetőségeket a felhasználó – elsősorban a szálláshely vendégei – számára, azaz ha egyszer már lefoglaltam a szállást, akkor nem érdemes többet a honlapot látogatnom. Ez a megközelítés a 2000-es évek elejét idézi, nem számol a jelenkori trendekkel. Napjainkban többen használják mobileszközeiket böngé-szésre, mint az asztali számítógépeket . Különösen igaz ez a szálláshely vendégeire, akikről okkal feltételezhetjük, hogy nem a szobájukban ülve, laptop előtt fognak böngészni a tartóz-kodásuk ideje alatt.)

Az online étel-italrendelési funkcióra mutató hivatkozások a honlapon

Összecsukható menü

Menü nyitott állapotban

Bejelentkezési felület

Kategóriaválasztó felület

Kategórialistázás felület

Rendelés áttekintés felület

A Recepció alkalmazás nyitóképernyője

A "vendég hozzáadása" fül vezérlőelemei

A "szobaszámla" fül vezérlőelemei

: A "Szoba kijelentkeztet" fül vezérlőelemei

A Bár alkalmazás nyitóképernyője

Öt tételből álló megrendelés a Bár alkalmazásban