Mezei Eszter - FERTŐZŐ BETEGSÉGEK SURVEILLANCE ATLASZA

Felgyorsult világunkban az élet minden területén hatalmas mennyiségű adat keletkezik, melyet az informatikai fejlődés következtében elektronikusan rögzítenek, tartanak nyilván (tárolnak) és használnak fel különböző alkalmazások során. Nem csak az internet világában, hanem az élet egyre több területén, így az egészségügyben is, a technológiai fejlődésnek köszönhetően áttértek a papír alapú adminisztrációról az elektronikus adatrögzítésre és tárolásra. Ez több szempontból is új lehetőségeket nyitott meg: az eddig szűkebb rétegnek hozzáférhető adatok szélesebb rétegekhez juthatnak el, könnyebbé vált az adatok összehasonlítása és elemzése is. Az egyre újabb és újabb programok lehetőséget biztosítanak az egyszerű és gyors adatábrázoláshoz, ugyanis különböző típusú, jól átlátható formákban képesek megjeleníteni (például a grafikonokat), melyeket a számítástechnika fejlődését megelőzően csak papír alapon, sokkal nagyobb időigénnyel, több munkával lehetett kivitelezni. Az informatika egyre szélesebb körű alkalmazása nem csak a betegellátás tekintetében figyelhető meg, hanem például a járványügyi hatóságok is egyre modernebb számítógépes alkalmazások segítségével tartják számon a bejelentésre köteles fertőző betegségeket. Hazánkban a fertőzőbetegségek jelentésének nagy hagyománya van. 1931-től kezdődően találhatunk aggregált adatokat bizonyos betegségek (pl. cholera) tekintetében. 2014. évtől pedig megvalósult a teljes elektronikus adatgyűjtés, ugyanis az egészségügyi szolgáltatóktól (orvosok, kórházak) már nem papír alapon érkeznek az adatok, a nyilvántartást végző szervhez, hanem egy erre a célra kifejlesztett, web alapú rendszeren keresztül (manuális űrlap kitöltésével, illetve interfészen).

Ez a nagy mennyiségű adat, és a belőlük kinyert információk rendkívül hasznosak például a döntéshozók számára is, ugyanis a több információból körültekintő mérlegelést követően, jobb döntéseket lehet meghozni. Ugyanakkor azt is szükséges megemlíteni, hogy ez a nagy mennyiségű adat meg is nehezítheti a döntéshozatalt, mert a fontos információk, összefüggések elfedve maradhatnak a nagy adathalmazban.

Az adatokat szükséges hatékonyan feldolgozni és értelmezni, ennek pedig az adatvizualizáció az egyik fontos eszköze. A nagy mennyiségű adatot sokkal könnyebb diagrammok és grafikonok segítségével értelmezni, mint véget nem érő táblázatok és hosszú szöveges dokumentumok átböngészésével. Valamint az informatikai alkalmazások adta gyorsan elkészíthető ábrákon sokkal könnyebb az összefüggéseket, változásokat és az eltéréseket identifikálni, ugyanis az emberi agy ezeket gyorsabban dekódolja, mint a szöveges információkat.

Kezdőképernyő

Regisztrációs képernyő

Bejelentkezési képernyő

Atlasz betegség és év kiválasztó képernyő az összefoglaló táblázattal

Térkép

Oszlop diagramok

Kördiagram

Atlasz az extra funkciókkal bejelentkezett felhasználóknak

Profil szerkesztése

Admin felület kezdőképernyő

E-mail küldési képernyő

Havi bontású feltöltési űrlap

Módosításhoz a kiválasztó képernyő

A havi bontás módosító képernyő