info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Számítógép bogár (Computer bug) története

cobol, programozás, programozási nyelv, bug, debug, debugger, hopper, grace hopper

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

Számítógép bogár (Computer bug) története

Az „ez valami bug…” vagy a „bugos egy program”* közkedvelt kifejezés a programozók, rendszergazdák és más számítógépes szakemberek között. A kifejezés megértése némi háttér ismeretet igényel, hiszen az angol bogár szót elsőre nehéz összehozni a modern számítógépekkel.

Amit sokan sejtenek az, hogy a számítógépes vírushoz hasonlóan a számítógépes bogár sem egy biológiai élőlény, amely „beköltözött” a számítógépbe. Na, de akkor mi is az a számítógép bogár?

A „bug” jelentése a számítástechnikában

A bug olyan programhiba, amely a számítógépes szoftver használata közben jelentkezik. Megjelenhet hibás eredmény, furcsa jelenség - például egy játékban az ellenség átlő a falon - vagy súlyosabb esetben programfagyás formájában.

A legenda szerint a kifejezés Grace Hopper amerikai tudóstól származik, aki a Harvard Egyetem Mark II számítógépén dolgozott. Egy napon a számítógép meghibásodott egy, a relék közé berepülő molylepke miatt. Hopper a hiba dokumentálása közben ragasztószalaggal beragasztotta a bogarat a naplóba, és azt a megjegyzést írta mellé: First actual case of bug being found. (Első eset valódi számítógépes bogár megtalálására).

Valójában nem Hopper alkotta meg a legenda által neki tulajdonított kifejezést, hiszen az 1945-ben készült naplóbejegyzését megelőzően a mérnöki szakzsargon már évtizedek óta a hiba szinonimájaként használta a bug kifejezést. Még Thomas Edison egyik, 1878-ban készült írásában is így említi a hibát.

Ami biztos, hogy az első valódi számítógépes bogarat Hopper dokumentálta!

Grace Hopper (1906-1992)

Számítástechnika tudós, aki az amerikai tengerészet ellentengernagyaként szolgált. Munkájának elismeréseként gyakran emlegetik a „COBOL nagymamája” vagy „számítógép nagymamája” becenéven.

Leghíresebb tudományos tevékenysége a számítógép független programozási nyelv koncepciójának kidolgozása, amely később az első ilyen nyelv, a COBOL fejlesztésének alapjául szolgált.

A bug kifejezést ugyan nem ő alkotta meg, de a „debugging” (magyarul: vissza bogarasítás) kifejezés biztosan neki tulajdonítható. A debugging a hibakeresés szinonimája a számítástechnikában, „debugger”-nek nevezik azokat a programokat, amelyek a programozók segítségére vannak hibák keresésében.

 

* Az igazi geekek magyarosan u hanggal ejtik ki a szabályos angol kiejtés helyett, ezzel is nehezítve az átlagos számítógép felhasználót a fogalom megértésében.

Grace Hopper számítógépes naplóbejegyzése, az első számítógép bogárról
Grace Hopper számítógépes naplóbejegyzése, az első számítógép bogárról
Harvard Mark II számítógép
Harvard Mark II számítógép
Iránytópult a Mark II számítógéphez
Iránytópult a Mark II számítógéphez


Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez