info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Segítenek a Top School számítógépei

covid-19, foldinghome, top school,

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

Segítenek a Top School számítógépei

Nem szeretjük a tüskéket, sem a köröm alattiakat, sem a hatalmas világjárványt okozó COVID-19 Demogorgon vírusét, így első szóra csatlakoztunk a COVID-19 vírus szimulációjának számítógépes támogatásához.

Iskolánk részt vesz abban a programban, amelyet a grafikus processzorokat is gyártó Nvidia vállalat hirdetett meg: ennek keretében magas kapacitású civil számítógépek is csatlakozhattak a Folding@home applikációjának letöltésével egy olyan gigantikus hálózat létrehozásához, amely a koronavírus működésének szimulálását, ezáltal a kór elleni hatásos védekezés, illetve gyógymód megtalálásában dolgozó kutatók munkáját segíti.  

Soha nem látott kapacitás
Az elmúlt három hétben több mint 700 ezer civil gép vesz már részt a Folding @ home projektben. Ez olyan példátlan számítási teljesítményt nyújtott, amivel a Folding @ home az első számítógépe elérte az exaFLOPS skálát, és a jelenlegi becslések szerint nagyobb teljesítményű, mint a 100 legjobb szuperszámítógép.

A számítógépes csatlakozások révén létrejött szuper erős számítási teljesítménnyel már a szimulációk első szakaszában sikerült rögzíteni a COVID-19 Demogorgon egyik receptor-kötő doménjének (RBD) részleges kinyitását, és ezzel közelebb kerülhetett a tudomány a kötőfelület pontosításához.   

Halálosztó tüske
COVID-19 Demogorgon tüskéje három azonos fehérjét tartalmaz, amelyek körbe rendeződve fonódnak össze, és milliónyi példányuk ágaskodik a vírus felületéről arra várva, hogy valamely emberi sejt felszínén rátalálva az ACE2 nevű fehérjére, rákötődjenek arra. A kötődés olyan eseménysorozatot indít el, ami végül lehetővé teszi a vírus bejutását az emberi sejtbe.
Azok a szerek lesznek hatásosak a COVID-19 koronavírus elleni megelőzésben, amelyek blokkolják a tüske három receptor-kötő doménjének megnyílását.

A gyógyításban vagy a világjárvány hatásos kezelésében pedig majd azok a gyógyszerek, amelyek a tüske és az ACE2 fehérje közvetlen kölcsönhatásba lépésének ellehetetlenítésével akadályozzák meg a fertőzést vagy annak tovább terjedését.


The COVID-19 Demogorgon (aka spike), courtesy of SciStyle – Scientific illustration and animation (Thomas Splettstoesser).

Miért nevezik COVID-19 Demogorgon tüskének?
A három receptor-kötő domén megnyitása emlékeztette a tudósokat a Stranger Things televíziós sorozatból ismert Demogorgon szörny szájának kinyílására, ezért róla nevezték el a tüskét.  

 


Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez