info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Saját QR kód még ma!

qr, qr kód, qr-kód, qr code, mobil kód, qr készítés, qr creator, facebbok

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

Saját QR kód még ma!

Készítsen saját QR kódot a Top School ingyenes Facebook alkalmazásával! A QR Creator alkalmazás lehetővé teszi az információk hatékony és gyors átadását. Hogy mi a QR, ebből a cikkből megtudhatja!

Mi a QR kód vagy mobilkód?

A QR kód (Quick Response Code/gyors válaszkód) egy adatmátrix, más néven kétdimenziós adattábla. Eredetileg a gépjárműgyártás folyamatainak nyomon követésére készült 1994-ben, kifejlesztése a Toyota leányvállalataként működő Denso Wave cég nevéhez köthető. Az okostelefonok piacra kerülésével egyre szélesebb körben vált népszerűvé. Főként a reklámipar alkalmazza plakátokon és más promóciós anyagokon, de a személyes azonosítás területén is elterjedőben van.

QR készítés, QR generálás

QR Creator : QR készítő alkalmazás

QR Creator alkalmazás eléréséhez kattintson ide!

QR kód használata

Használata nagyon egyszerű: a kamerának megmutatott kódot az erre a célra fejlesztett alkalmazás beolvassa és értelmezi (dekódolja). Míg az üzletekben az árucikkeken található hagyományos vonalkódban csak számok tárolhatók, addig a QR kódokban rejtett információ igen változatos lehet. Használható kép, szöveg, honlap vagy akár egy közösségi oldal profiljának gyors elérésére is. Összehasonlítva az egydimenziós vonalkóddal a QR kód beolvasása sokkal gyorsabb, tárolókapacitása pedig sokkal nagyobb, mint a hagyományosé.

QR kód felépítése

A kódot egységes méretű fekete és fehér cellák alkotják, ezek tárolják az információkat. További négy speciális négyzetszimbólum található a sarkokban, amelyek segítségével a beolvasó eszköz meghatározza a kép méretét, tájolását és nézőszögét. A speciális elrendezés lehetővé teszi, hogy bármilyen irányból készíthető legyen róla fénykép. A feldolgozási folyamat végén a cellákból kiolvasott apró pontok bináris (kettes számrendszerű) karakterekre fordítódnak.

QR hibajavítása

A kódok beolvasása során előfordulhat, hogy az esetleges valamely fényképezési hiba – mint például a rossz eszköztartás, alacsony képfelbontás vagy akár a rossz megvilágítás – miatt a QR kódon található jelpontok láthatósága jelentősen leromlik. A QR kódok fejlesztői figyelembe vették a hagyományos vonalkódok alkalmazása során szerzett tapasztalatokat, ezért egy úgynevezett Reed-Solomon hibajavító algoritmust építettek a rendszerbe. Ez négyszintű hibajavítást alkalmaz. Minél magasabb a QR hibajavítási szintje, annál kevesebb a kód tárolási kapacitása:

  • L (low/alacsony) szint: a kódszavak 7 százaléka nyerhető vissza
  • M (medium/közepes) szint: a kódszavak 15 százaléka nyerhető vissza
  • Q (quartile/kvartilis) szint: a kódszavak 25 százaléka nyerhető vissza
  • H (high/magas) szint: a kódszavak 30 százaléka nyerhető vissza

QR veszélyek

A számítástechnikában a legnagyobb veszélyt mindig a felelőtlen felhasználók jelentik, akik nem vesznek tudomást arról, hogy léteznek vírusok, veszélyes weboldalak, stb. Maga a QR ugyan nem tartalmaz vírust, de az utóbbi időben megjelentek olyan rosszindulatú weboldalakra irányító kódok, amelyek veszélyeztethetik a személyes adatokat vagy akár az eszköz normális működését. Éppen ezért mindenképpen telepíteni kell a mobil eszközre is vírusirtó programot!

QR kód olvasása

QR kódok használata:

  • Csatlakozzon a WIFI hálózathoz
  • Telepítsen QR olvasó programot a készülékére
  • Keresse meg a QR-kódokat
  • Olvassa be az okostelefon vagy a táblagép segítségével a kódot
  • A tartalom betöltése után olvassa el az üzenetet, vagy nyissa meg a rendszer által felkínált alkalmazást, amely megjeleníti a QR-ben a rejtett tartalmat

QR kód-olvasó program beszerzése:

Android készülékekre:

IPhone/IPad készülékekre:

QR készítés

Saját QR kód egyszerűen készíthető a Top School Oktató Központ Facebook oldalán található
QR Creator alkalmazás segítségével. Az alkalmazás ingyenesen elérhető bárki számára, aki csatlakozik a közösségi oldalhoz!

QR Management szoftver

A többé nem vesznek el az elkészített QR kódok! A QR Creator segítségével csoportokba szervezheti és típus szerint rendezheti a QR kódokat egy egyszerű könnyen használható webes felet segítségével.

További információk a QR rendszerről:

QR Creator - QR készítő Facebook alkalmazás

QR Creator alkalmazás eléréséhez kattintson ide!

QR készítés, QR generálás

QR kód generálás
QR kód generálás
QR kód készítés
QR Creator - QR kód készítő alkalmazás
QR generálás
QR generálás a Facebook oldalon

QR Creator ingyenes QR kód generáló és QR management szoftver!
QR Creator - QR Code software


Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez