info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Nyári fotográfus alkotótábor Hollókőn

Hollőkő, fotográfus, alkotótábor, fotós tanfolyam, iskola, fotós képzés

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

Nyári fotográfus alkotótábor Hollókőn

Idén Hollókő adott otthont a Fotográfus OKJ képzés résztvevői számára szervezett három napos nyári alkotótábornak.

Mind a Fotográfus, mind pedig a Grafikus OKJ képzésben résztvevőink számára minden nyáron szervezünk egy 3 napos alkotótábort, amellyel a célunk az, hogy a megszokottól eltérő környezetben olyan érdekes feladatokat kapjanak a hallgatók, amely kreatív munkára inspirálja őket.

Idén első alkalommal adott otthont az eseménynek Hollókő, amely az ország talán egyik legszebb és legnépszerűbb faluja. Ellentétben a skanzenekkel, ez egy élő palóc település, amelynek autentikus falusi szálláshelyeit többnyire ugyan turisták veszik igénybe, de a 300 fős falu 33 állandó lakosa még ma is a világörökség részét képező tradicionális házak egyikében lakik.

Hollőkő templom és falu látkép. A fénykép a fotó tanfolyamon készült
Fotó: Bodor Péter - Top School

Top School hallgatói és Fancsik Mátyás a Hollőkői fotográfus táborban
Fotó: Kováts Zsófia - Top School

A tábor fő helyszíne és a résztvevők szállása szintén az ófalui rész régi, védett parasztházaiban volt. A hallgatóknak idén elsősorban alkalmazott fotográfiai feladatok megoldása és a fotográfus portfóliós anyagok készítése volt a feladatuk, hiszen a járványveszély miatt egy ideig intézményünkben is csak online oktatás folyt. A tábor alatt a résztvevőket iskolánk tanárai és a háromszoros sajtó-fotó díjas Mónus Márton segítette abban, hogy minél szebb felvételekkel, anyaggal térhessenek haza Hollókőről.

Mónus Márton segíti a Top School fotós képzés résztvevőit
Fotó: Top School

A program viszonylag lazán, az egyik helyi lakos által tartott idegenvezetéssel egybekötött kötetlen fényképezgetéssel indult, majd amikor a fotóanyag már kezdett összeállni, véget vetett az önfeledt „fotós nyaralásnak” a maximalizmusáról is híres Mónus Márton, és elindultunk Hollókő tájvédelmi körzetében megkeresni azt a pontot, ahonnan már az MTI fotóriportere is elégedett volt a falu és a vár vizuális hatásával.

Fotózási helyszínt keresünk a fotográfus hallkatókkal az alkotótáborban
Fotó: Varga Ilona - Top School

Hollókő látképe
Fotó: Kováts Zsófia - Top School

Sajnos első alkalommal az idő nem volt kegyes, mert mire felértünk a falu mögötti dombra, megjöttek a felhők. Ezért másnap hajnalban újra útra keltünk, hogy lencsevégre kapjuk a hajnali fényeket is, amint azok éppen belopódznak a falu völgyébe. Ehhez bizony nagyon korán keltünk, ami igencsak fájdalmas volt… De cserébe remek fények voltak!

Hajnali fotózási gyakorlaton készült kép
Fotó: Mihályi Andrea - Top School

A tábor második napján a Hollókő Néptáncegyüttes három tagja tradicionális és messze földön híresen díszes palóc ruháikba öltözve segítették a munkánkat: a falu különféle pontjain fáradhatatlanul pózoltak a társaságnak.

Hollókő Néptáncegyüttes tagjai modellkednek a fotográfus hallgatóknak
Fotó: Kincses Nándor - Top School

Hollókő Néptáncegyüttes tagjai modellkednek a fotográfus hallgatóknak
Fotó: Bodor Péter - Top School

Nem volt könnyű ez a három nap, hiszen az éjszakába nyúló fénykép-értékelések és a hajnali kelések miatt mindenki fáradt volt, de mindezen nehézségek ellenére született néhány remek sorozat a fotográfus tábor alatt!

Képkidolgozás és portfólió készítés a fotográfus táborban
Fotó: Kovács Borbála - Top School

Esti képértékelés a fotós táborban
Fotó: Top School

A fotós táborban készül munkák

Érdemes megnézni a Facebook oldalunkon azokat a komplett fotósorozatokat is, amelyek itt a hóllőkői fotográfus alkotótáborban készültek!

További érdekességek a Fotográfus OKJ képzésről:

Külső fotózás gyakorlatok a tanfolyamon:


Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez