info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Kreatív filmkészítés Stop Motion segítségével

stop motion, videó, fényképező, dslr, fotózás, oktatás, tanfolyam, videószerkesztés, premiere, film

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

Kreatív filmkészítés Stop Motion segítségével

Manapság a filmkészítés egyik legérdekesebb és legkreatívabb területe a Stop Motion animáció. A technikai fejlődésnek köszönhetően ma már szinte bárki készíthet hasonló filmeket elérhető áron megvásárolható fényképezőgépekkel és videó szerkesztő vagy videó-vágó szoftver segítségével.

Mi a Stop Motion videó pontosan? Nézzünk egy példát, amelyet hallgatóink készítettek a Grafikus OKJ tanfolyamon:

A technika, amellyel az ehhez hasonló filmek készülnek, hasonlít ahhoz, ahogyan a hagyományos rajzfilmek készítése közben dolgoznak az animáció készítők. A forgatáson, a felvételek készítése közben nem egy folyamatos videót veszünk fel, hanem egyszerű fényképeket fotózunk egymás után, amelyeket később a megfelelő sorrendben a Premiere szoftverben fűzünk össze. Természetesen két fénykép elkészítése között valamilyen apró, pici változtatást vagy mozgatást végre kell hajtanunk a kompozícióban.

Az elkészült fényképeket a célszerű a CameraRaw, majd ezt követően Photoshop szoftverben előkészíteni és amennyire lehet „összefényezni”, azaz a különböző szín- és tónuskorrekciós eszközök segítségével beállítani annak érdekében, hogy a környezeti fények változását a lehető legkevésbé lehessen észrevenni. A mesterséges megvilágításnál készült felvételeknél nyilván ez a probléma nem jelentkezik olyan mértékben, ezért elegendő lehet némi élesítést és zajcsökkentést elvégezni a képeken.

A nyersanyagok előkészítése után a videó vágása, esetünkben összefűzése következik Premier szoftverben. A különböző zaj- és egyéb effektek segítségével fokozható a mozgásérzet. A vágás és az exportálás során ügyelni kell arra, hogy a nézőnek nagyságrendileg 10-15 fényképet kell látnia minden másodpercben ahhoz, hogy többé-kevésbé folyamatosnak érezze a felvételen a mozgást, ezért már egy 1-2 perces film elkészítéséhez is viszonylag sok fényképek kell fotózni!

A bonyolultabb Stop Motion filmek készítésénél - ahogy a nagyfilmek esetében is- a tervezés első fázis, célszerű tehát forgatókönyvet készíteni.

A témához kapcsolódó képzések a Top School Oktatási Központban:

Grafikus OKJ tanfolyam

Designer tanfolyam

Videó-szerkesztő - Adobe Premiere

After Effects képzés

DSLR filmkészítés tanfolyam

Photoshop képzés


Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez