info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Infografika: adatvizualizáció a mindennapokban

infographics, infografika, grafika, designer, kiadványszerkesztő, tanfolyam, képzés, David McCandless, TED, illusztráció, weboldal

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

Infografika: adatvizualizáció a mindennapokban

Mivel a társadalom az élet szinte minden területén szenved az információ túláradásától, meghatározó, hogy képesek vagyunk-e komplex adatokat és összefüggéseket érthetően és hatékonyan átadni mások számára.

Az infografika (avagy információs grafika) az alkalmazott grafika egyik területe. Az elkészített illusztrációk célja folyamatok, összefüggések, történetek ábrázolása, tájékoztatás nyújtása rajzok, fotók és szövegek együttes felhasználásával. Röviden definiálva az infografika az adatok vizuális ábrázolása gyorsan befogadható ábrák, képek segítségével.

Annak igénye, hogy bonyolult történeteket egyszerű szimbólumok segítségével meséljünk el, már az őskorban megjelent, ugyanis a barlangrajzok a legősibb infografikáknak tekinthetők.
Tanulmányaink során először az általános iskolában találkozhatunk adatoknak ábrák, képek segítségével történő, gyorsan befogadható vizuális ábrázolásával, hiszen a földrajz- és történelem térképek is infografikák.

A kiadványszerkesztésben egységes szabályrendszer nem alakult ki az infografika tervezésére. A szakmában elismert, sikeres designerek ajánlásai és a megrendelők elvárásai alapján néhány egyszerű szabály ugyan megfogalmazható, de ezek közel sem olyan szigorú alapelvek, mint például a könyvek tipográfiai tervezésére vonatkozó kötöttségek.
A tervezés során mindig a célból kell kiindulni, ami nem más, mint az információ közlése. Azaz: az illusztráció legyen informatív, érthető, figyelemfelkeltő és érdekes. A grafikának ugyanis adott méretű helyen – weboldalon, újságban, stb. – sokkal többet kell elmondania, mint egy fotónak vagy írott szövegnek. Éppen ezért minden esetben alapkövetelmény, hogy az infografika legyen tömör és irányítsa a figyelmet a lényegre.

Mivel gyakran egy nagy táblázat adatait kell kis méretbe bezsúfolni úgy, hogy az mások számára érthető és felfogható legyen, nagyon fontos – vagy szigorúbban fogalmazva: alapfeltétel – a logikusság és az objektumok megfelelő geometriai tagolása. Természetesen a szokásos tipográfiai és látványtervezési szabályok betartása szintén lényeges elvárás.

David McCandless, az infografika egyik legnagyobb szakértője szerint néhány egyszerű szabály betartása mellett az információ vizualizálásával lehetővé válik, hogy átláthassunk fontos rendszereket, bemutathassunk kapcsolatokat úgy, hogy csak a lényeges adatokra összpontosítunk. McCandless Az adatmegjelenítés szépsége (The beauty of datavisualization) című előadása magyar nyelvű feliratozással megtekinthető a TED-en (grafikusoknak, designereknek és kiadványszerkesztőknek kötelező!)

Ajánlott tanfolyamok, képzések:
Eredeti angol nyelvű infografika
További érdekes adatok és grafikák StatistaVissza design, grafika és webdesign cikkekhez