info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Idegenvezető

idegenvezető, tanfolyam, idegenvezetés, képzés, okj, szakma,

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

Idegenvezető

Bizonyos szempontból az idegenvezető a világ egyik legjobb munkája, hiszen idegenvezető világot és még pénzt is kap érte! Más szempontból viszont egy rendkívül felelősségteljes szakma, amely megfelelő felkészültséget követel.

Az idegenvezető munka sajnos nem csupán az ingyenes világlátás szépségeiből áll! Ez egy komoly, felelősségteljes szakma, egy olyan foglalkozás, amelyhez eleve alapvető tulajdonságokkal és tudással kell rendelkeznie a „jelöltnek”. Ezt az is mutatja, hogy az idegenvezető tevékenység külön jogi szabályozás alá esik. Ugyanis Magyarországon az idegenvezetői tevékenység gyakorlását a 33/2009. (XII.18.) ÖM rendelet szabályozza. E szerint idegenvezetői tevékenységet folytató személynek idegenvezetői szakképesítéssel, azaz OKJ bizonyítvánnyal és államilag elismert nyelvvizsga bizonyítvánnyal kell rendelkeznie.

Idegenvezetői szakképzettséget, azaz idegenvezető OKJ szakmát a Top School Oktatási Központban szerezhet! További információk az idegenvezető tanfolyamról.

Mit csinál pontosan egy idegenvezető?

Az idegenvezető színvonalas szakmai munkát végezve kulturális missziót teljesít, széles körű ismeretanyagát, hely-és nyelvismeretét kamatoztatva öregbíti országa hírnevét.
Gondoskodik belföldi és külföldi vendégeiről, szórakoztató élményekkel teszi gazdagabbá, emlékezetessé az országjárók, a messzi tájakról Magyarországra érkezők, vagy idegen országokba kísért magyar turisták utazását. Bármerre is járjon, segít felfedezni a kulturális, természeti, népművészeti, építészeti és egyéb értékeket, hagyományokat, gasztronómiát, népszokásokat, megértetni a kulturális és társadalmi, gazdasági különbségeket.

Ez a munka folyamatos önfejlesztést igényel, a megszerzett tudást is újabb és újabb ismeretanyaggal, tanulással kell bővíteni, legyen az nyelvi, művészettörténeti, történelmi, építészeti, kulturális tudás, vallási szokásokkal vagy országgal, térséggel, helységgel kapcsolatos ismeret, helyismeret.

Az idegenvezetőnek meg kell felelnie a magatartás, az etikett és a protokoll szakmai előírásainak is, akár különleges helyszíneken is. Nem csupán csoportja érdekeit, de országát, városát, az őt megbízó utazási irodát is képviseli, országimázst jelenít meg!

Kiknek ajánljuk az idegenvezetői szakmát?

Az idegenvezető szakmát azoknak ajánljuk, akik éreznek magukban képességet, hajlandóságot a folyamatos ismeretszerzésre és annak mások számára történő kulturált, szakmaiságot tükröző átadására. Megbízhatóak, rendelkeznek felelősségtudattal, képesek önzetlen és a saját érdeket is háttérbe szorító viselkedésre, hozzáállásra, birtokában vannak a „rájuk bízott” utasok érdekeinek mindenkori határozott érvényesítésére.

Idegenvezető képzés tematikája

Az Idegenvezető OKJ képzés a résztvevők szempontjából négy nagyobb egységre bontható:

  • Nyelvi képzési szakasz
  • Informatikai, ügyviteli és marketing képzési szakasz
  • Szakmai elméleti, módszertani szakasz
  • Idegenvezetés gyakorlat

Linkek az idegenvezető tanfolyamhoz:


Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez