info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Halloween

halloween, trick or treat, dunking, apple bobbing, nyelviskola, nyelvtanfolyam, tanfolyam, angol

Vissza a nyelviskola online tananyagaihoz

Halloween

Mit ünnepelnek pontosan Halloween alkalmával az angolszász országokban? Honnan ered ez a szokás?

A Halloween-t október 31-én ünneplik a halottakra, elhunyt szentekre és mártírokra emlékezve. Az ünnep eredeti angol neve All Hallows’ Eve volt, vagyis az összes szentek estéje. A legtöbb történész szerint a Halloween eredetileg pogány kelta ünnepként létezett, majd idővel keresztény ünneppé vált, de megmaradt a pogány ünnep a halál hatalmát humorral, viccesen gúnyoló jellege is.

Mit csinálnak az emberek Halloween-kor?

A gyerekek jellegzetesen „trick-or-treating”-elni mennek, ami annyit jelent, hogy jelmezben házról házra járnak és felteszik a kérdést: „Trick or treat”, amit nagyjából úgy fordíthatnánk, hogy „trükk vagy finomság?” Ha az ajtót kinyitó házigazda „Treat”-el válaszol nekik, az azt jelenti, hogy a gyerekek cukrot, csokit vagy akár pénzt is kaphatnak tőle. Ha ezzel szemben nem vár rájuk semmi amit értékelni tudnának, akkor „Trick” felkiáltással valamiféle csínyt követnek el a ház tulajdonosával vagy annak tulajdonával szemben.

A felnőttek este jelmezes Halloween buliba mennek (Halloween parties) és ott a táncon kívül gyakran játsszák a következő hagyományos játékokat: dunking, más néven apple bobbing, illetve a melasszal bevont pogácsás játék, angol nevén the game of treacle scones.

A játékban résztvevőknek kádban úszó almákat kell a fogukkal kiemelni a vízből, anélkül, hogy a kezüket használnák. A pogácsák esetén hasonló dolguk van: madzagon lógó, melaszsziruppal vastagon bekent pogácsákat anélkül kell elfogyasztaniuk, hogy kézzel megérintenék őket. Következésképpen mindenki arca jó ragacsos lesz, amit azután az almákkal teli vízben moshatnak le. A Halloween partik elengedhetetlen része a horrorfilmek nézése, vagy a szellemtörténetek mesélése.

Milyen jelmezeket vesznek fel erre a napra?

Az emberek vámpírnak (vampires), boszorkánynak (witches), szörnyeknek (monsters), szellemeknek (ghosts) vagy csontváznak (skeletons) öltöznek be leggyakrabban.

Még egy közismert szimbóluma van a Halloween-nek, és ez nem más mint a töklámpás (jack-o'-lantern). Nem csak a „trick-or-treating”-re menő gyerekek kezében található meg, de sok más jelmezes résztvevő kezében is, amivel a hagyományok szerint a gonosz szellemeket igyekeznek elijeszteni.

A Halloween nemcsak a gyerekek, de a felnőttek egyik kedvenc ünnepe is az angolszász világban, mert ezen a napon igazán korlátok nélkül tudnak ünnepellni, magukat és másokat alaposan megrémíteni, és a nélkül tombolni, hogy a rendőrség rosszallását kiváltanák.

Nagyon szórakoztató ünnep és ha megtehetjük semmiféleképpen ne hagyjuk ki! Az angol és amerikai kultúráról többet is megtudhat, ha eljön hozzánk a Top School Nyelviskolába, az angol nyelvtanfolyamokra!


Vissza a nyelviskola online tananyagaihoz