info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Hálaadás - Thanksgiving

angol kultúra, hálaadás, thanksgiving, angol, angolul, tanfolyam, nyelviskola, turkey, nyelvtanfolyam, angol tanfolyam

Vissza a nyelviskola online tananyagaihoz

Hálaadás - Thanksgiving

Mi az a hálaadás, angol nevén Thanksgiving? Tényleg megünneplik Kanadában és az Egyesült Államokban? Igen, ez az ünnep a mai napig fennmaradt Észak-Amerika angolul beszélő részein, ahol ezek munkaszüneti napnak is minősülnek.

Kanadában október második hetének hétfőjén, az Egyesült Államokban pedig november utolsó hetének csütörtökén. Megdöbbentő módon, mind vallásos mind világi amerikaiak és kanadaiak, fiatalok és idősek, minden évben megtartják ezt az ünnepet, és ez alól az itt Magyarországon élő expatrióták sem kivételek.

Miért adnak hálát ilyenkor és hogyan teszik ezt?

Észak-Amerikában az angol protestáns reformáció hagyományát követve alakult ki a hálaadás megünneplésének a szokása. VIII. Henrik angol király vezette még be az ünnepet 1536-ban, az akkor a Katolikus egyház által elfogadott 95 egyházi ünnepnap helyett (ezeket később évi 27-re csökkentették), annak köszönhetően, hogy Henrik az általa létrehozott és így már római katolikus befolyástól mentes Anglikán egyháza saját ünnepnapokat tarthasson. Akkor ezeket még Days of Fasting ill. Days of Thanksgiving-nek hívták, vagyis böjt vagy hálaadás napjainak. Olyan jól sikerült meghonosítania ezeket az ünnepnapokat, hogy Amerikában a mai napig fennmaradtak.

angol nyelviskola tananyag, hálaadás

Istennek tulajdonított pozitív eseményekért tartottak hálaadási ünnepeket, mint példaul az 1588-as spanyol armada elleni diadal után vagy Anna királyné 1705-ös győzelmét követően Gibraltár védelmében. Hivatalos böjtnapokra általában komolyabb sorscsapások után került sor, mint például az 1611-es aszály, az 1613-as árvíz, vagy az 1604 és 1622-ben pusztító pestisjárvány után.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy az újkori kanadai háláadás gyökerei pontosan hová nyúlnak vissza. Vannak akik úgy vélik, hogy a Samuel de Champlain felfedező vezette “New France” vagyis “Új Franciaország” telepesei adtak hálát a kiváló termésért, míg mások azt állítják a kanadai hálaadás Martin Frobisher nevéhez főződik, aki 1578-ban megpróbált egy északi átjárót taláni a Csendes óceán felé, és hálát adott azért amiért a hosszú, viharos, jéghegyek közti tengeri útját túlélte.

Az Egyesült Államokban a legtöbben egyetértenek abban, hogy az ottani hálaadás a Massachusetts államban található Plymouth 1621-es jó termésének megünneplése óta lett hagyomány a telepesek körében. Innen terjedt később fokozatosan más államokba is az ünnep.

Mit csinálnak és mit esznek hálaadáskor?

Pulykát (turkey) ami többnyire zöldségekkel van megtöltve, és gyakran hallani, hogy “yams” vagyis jamgyökeret esznek vele, amit a Karib tenger környékén sok helyen termesztenek.

nyelvtanfolyam turkey

Legtöbbször persze egyszerűen csak édesburgonyát esznek mellé és ezt hívják “yams”-nek. A lakomát hagyományosan tökpitével zárják (pumpkin pie).

Angol nelviskola - pumpkin

Ezen felül az USA-ban hagyománya van annak, hogy a család amerikai focit néz együtt (American football) vagy részt is vesz benne aktívan, vagyis ők maguk is fociznak.

E mellett a nagyobb városokban komoly háromórás felvonulásokat is tartanak, úgynevezett hálaadásnapi parádét (Thanksgiving Day parade), ahol a résztvevők népszerű rajzfilmfigurák hatalmas héliummal töltött hasonmásaival, jelmezben vonulnak fel, hangos zenére és dobszóra.

Rengetegen mennek ki ezekre a parádékra és ünnepelnek amilyen hangosan csak lehet.

További ismeretek az angol kultúráról a Top School Nyelviskola angol nyelvtanfolyamán!


Vissza a nyelviskola online tananyagaihoz