OKJ vizsga nyitólap

Szabó Anita - Rabb:it

A „Rabb:it” című vizsgaremek a Grafikus szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján a Top School Oktatási Központban készült 2015-ben.

A Grafikus OKJ tanfolyam célja az volt, hogy felkészítse a résztvevőket az államilag elismert OKJ szakképesítés és OKJ bizonyítvány megszerzésére. További cél volt, hogy a résztvevők az OKJ bizonyítvány megszerzésén túl képesek legyenek egy vállalkozás teljes arculatának elkészítésére és a cég mindennapi marketing feladatainak grafikai támogatására.

Az OKJ szakmai vizsgára a jelöltek grafikus vizsgaremeket készítenek, amely komplex grafikai készségeket és tudást mutat be. Önálló tervezői munka során jön létre, írásos része tartalmaz a komplex tervdokumentációt és a végfelhasználásnak megfelelő technikai anyagokat.

A kész művet a jelölt az OKJ vizsgán mutatta be és védte meg a négyfős szakmai vizsgabizottság előtt.

Életképek az évfolyam életéből: Facebook képek, Pintrest album

Grafikus vizsgaremek leírása

Szakdolgozatom témájául egy plüss nyúl köré épített márka arculatának kidolgozását választottam. Az alapötlet feldolgozása után technikai problémák miatt még egy kis átdolgozásra volt szükség (ugyanis nem találtam olyan színű szövetet, amilyet elképzeltem a nyuszinak), majd a prototípus alapján elkészült a színséma. Itt már “csak” az arculat többi elemét kellett színben és stílusban hozzá igazítani, hogy egységes képet alakíthassak ki a vállalkozásról - mindezt logó, levélpapír, névjegykártya, weboldal létrehozásával. A technika vívmányainak köszönhetően a mock-up-ok segítségével mindenféle termékre rá lehetett varázsolni a design-elemeket, így sokkal kézzelfoghatóbbá és érthetőbbé vált maga az ötlet a termékek valódi legyártása nélkül is. A marketinget webes hirdetésekkel, valamint Facebook-oldal elkészítésével is támogattam, ami már szintén nélkülözhetetlen egy magára valamit is adó cég életében, hiszen ezen keresztül, folyamatos jelenléttel még közelebb kerülhet a célcsoportjához.

Igaz, hogy ez jelen esetben egy elképzelt vállalkozás, de itt is jól látható, hogy mennyit számítanak azok az apróságok, hogy hogyan használjuk fel a színeket és formákat, hiszen ezek mind hozzájárulnak a cégről alkotott kép kialakításában. Lehet bármilyen “játékos” egy cég profilja, ha sikerre szeretnénk vinni, nagyon komoly előkészítéseket igényel, melyből az arculat kialakítása csak töredéke a ránk váró feladatoknak.