info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Folyamatos múlt a gyakorlatban

angol tanfolyam, nyelvtan, folyamatos múlt, past continuous, nyelviskola, nyelvtanfolyam, nyelvképzés, nyelvoktatás, angol, angolul

Vissza a nyelviskola online tananyagaihoz

Folyamatos múlt a gyakorlatban

A „Flat Tire on My Way to Work” történetben számos helyen szerepel az úgynevezett folyamatos múlt (past continuous) igeidő. Ebben a tananyagban elmagyarázzuk, hogy mikor és miért kell használni.

Ha nem olvastad a Flat Tire on My Way to Workcímű írásunkat a linkre kattintva érheted el. A szövegben vastag betűvel emeltük ki a folyamatos múlt időben írt mondatokat.

Mikor és miért használják ezt az igeidőt és miért okoz sokszor gondot a tanulók számára?

Én azzal kezdeném, hogy valószínűleg sokat árt maga az igeidő szerencsétlen elnevezése is. „Folyamatos” helyett „folyamatban lévő” múlt időnek hívva talán máris egyértelműbbé válna mikor kéne használnunk.

A folyamatos múlttal (past continuous) tudjuk kifejezni, hogy éppen mi volt folyamatban, mi zajlott a háttérben, amikor valami más történt. Azt mutatjuk vele, hogy ez az esemény „folyamatban volt” éppen akkor, vagyis nem volt befejezve még.

Itt egy szemléletes példa erre:

  1. I went to Oktogon and saw Jimmy.
  2. I was going to Oktogon and saw Jimmy.
Budapest, VI. Oktogon, a busz a Városliget felől érkezik fortepan_24112

Az első mondatban az „I went” egyszerű, befejezett múlt időben van (past simple). Ez azt mondja nekünk, hogy „Elmentem az Oktogonra”. Vagyis oda értem. Magyarul ezt az „el” elöljáróval érzékeltetjük ebben az esetben.

A második mondatban az „I was going” folyamatos múlt időben van, ami azt sugallja, hogy a cselekvés befejezetlen maradt. Vagyis még nem értem el az Oktogonra amikor megláttam Jimmy-t, vagyis angolul, amikor „I saw Jimmy.” Ezt a mondatot magyarul az „el” elöljárószó nélkül mondanánk, vagyis „(Éppen) Mentem az Oktogonra és megláttam Jimmy-t.”

Érdemes úgy gondolni a folyamatos múltra mint olyan igeidőre amivel megteremtjük egy adott múltbeli esemény hátterét. Mintha csak filmnézés közben megnyomnánk a „pause” gombot és az esemény megállna. Kivéve, hogy nem most állítottuk meg a képet és arról beszélnünk, hanem arról mesélünk, hogy mi VOLT éppen a kimerevített képernyőn akkor, mi zajlott a háttérben éppen akkor.

Ne féljünk a past continuous használatától! Ne felejtsük ki a fogalmazásainkból ha színesebbé, leíróbbá akarjuk tenni a mondanivalónkat! Azok számára, akik még magabiztosabbá szeretnének válni a témában, ajánljuk a Top School Nyelviskola angol nyelvtanfolyamait.


Vissza a nyelviskola online tananyagaihoz