info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

IKT alapismeretek - 1. ECDL modul

IKT tanfolyam, ecdl képzés, ecdl vizsga, képzés, oktatás, tanfolyamok, számítógép, informatika, vizsga, képzések, számítógépes tanfolyam, informatika képzés

IKT alapismeretek

Az IKT alapismeretek modul célja, hogy megismertesse a résztvevőkkel a számítógép-használat elméleti alapjait, az alapfogalmakat, a számítógép részeit, a legfontosabb alkalmazásokat és azok használatával kapcsolatos jogi és biztonsági előírásokat.

A képzésen részt vevőnek a modul elvégzése után ismernie kell a modern info-kommunikációs technológia (IKT) felhasználók számára legfontosabb alapfogalmait, elméleti alapjait. Tudnia kell, melyek a személyi számítógép különböző részei és funkciói, ismernie kell a fontosabb felhasználói programokat, és az azok használatával kapcsolatos jogi és biztonsági előírásokat

A tanfolyamot ajánljuk mindazoknak, akik teljesen kezdők a számítástechnikában, vagy szeretnének valamilyen haladó informatikai ismeretet elsajátítani, de nincs meg hozzá a kellő előismeretük.

Ha komplex irodai ismeretekre van szüksége nézze meg az ECDL tanfolyam és az ECDL Start tanfolyam leírását is!

Részletes ECDL vizsga és tanfolyam információk itt!

További információk a képzésről


Jelentkezés Kezdés Befejezés Oktatási napok, idő
Jelenleg nincs meghirdetett időpont!

Tanítási szünet: 2017.08.17 - 08.27, 2017.12.18 - 2018.01.03
A nyelviskola nyelvórái 60 percesek. Az OKJ tanfolyam, informatika és számítógépes képzés órái 45 percesek. A csoport igényeitől és a tananyag nehézségétől függően 2x45 perc után 5-10 perc szünetet tarthat az oktató, ami a tanfolyam befejezési időpontját módosíthatja!

Kérjük ide írjon, ha:

Hardver
A hardver fogalma
Különbség a személyi, a hordozható (notebook), valamint a tábla PC (tablet PC) számítógép között, a felhasználói funkciók alapján
A leggyakoribb kézi digitális eszközök, pl. kézi számítógépek (PDA), mobil telefon, „okostelefon” (SmartPhone), multimédia lejátszó és tulajdonságaik.
A személyi számítógép főbb részei, úgyis mint a központi processzor egység (CPU) a merevlemez, az általános ki- és bemeneti egységek, memóriatípusok.
Kimeneti/bemeneti portok beazonosítása pl. USB, soros, párhuzamos, hálózati, FireWire.
A számítógép sebességét befolyásoló tényezők, például a processzor sebessége, a RAM mérete, a grafikus kártya processzor és memória, valamint a futó alkalmazások száma.
Mi a CPU sebességének mértékegysége, megaherz (MHz) vagy gigaherz (GHz)?
A különböző típusú számítógép-memóriák, például RAM (random access memory), ROM (read only memory) és az azok közötti különbségek.
Hogyan mérjük a memória kapacitását? (bit, byte, KB, MB, GB, TB).
A legfontosabb média tárolóeszközök pl. CD, DVD, USB flash drive, memóriakártya, belső merevlemez, külső merevlemez, hálózati meghajtó, online fájl-tárolás.
Néhány olyan eszköz ismerete, amellyel adatot lehet bevinni a számítógépbe: például egér, billentyűzet, trackball, szkenner, touchpad, fényceruza, joystick, web kamera, digitális fényképezőgép, mikrofon.
A legfontosabb kimeneti eszközök ismerete (pl. képernyő/monitor, nyomtató, hangszóró, fejhallgató).
Annak ismerete, hogy bizonyos eszközök mind bemenetre, mind kimenetre használatosak, például az érintőképernyő (touchscreen).

Szoftver
A szoftver fogalma
Az operációs rendszer főbb funkciói.  Néhány közismert operációs rendszer megnevezése.
Néhány általánosan használt alkalmazás megnevezése és céljaik ismertetése: például szövegszerkesztők, táblázatkezelők, adatbázis-kezelők, prezentációkészítők, e-mail, böngészők, kiadványszerkesztők, számítógépes játékok.
Az operációs rendszer, a szoftverek és az alkalmazói szoftverek megkülönböztetése.
Olyan lehetőségek ismerete, amelyekkel növelni lehet a hozzáférők körét (pl. hangfelismerő szoftver, képernyőolvasó, képernyő nagyító, on-screen billentyűzet).

Információs hálózatok
A helyi hálózat (LAN) és a nagy távolságú hálózat (WAN) fogalma.
A kliens és a szerver fogalma.
Az internet fogalma és fontosabb felhasználási lehetőségei.
Az intranet és extranet fogalma.
A letöltés és a feltöltés fogalma.
Mi a transzfer-ráta és hogyan mérik (bit/sec /bps/, kilobit/sec /kbps/, megabit/sec /mbps/)?
Internet-kapcsolódási eszközök: betárcsázás, szélessáv.
Az internetre való kapcsolódás módjai: telefonvonal, mobiltelefon, kábel, zsinórnélküli műholdas eszköz.
A szélessávú internet jellemzői (mindig bekapcsolt állapotban van, forgalomtól független árú, nagy sebességű, a külső támadásnak nagyobb kockázata van).

Az ICT a mindennapokban
Az Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT) fogalma.
A fogyasztók számára kínált internetes szolgáltatások: e-kereskedelem, e-bank, e-kormányzat.
Az e-learning (távtanulás) fogalma és tulajdonságai: rugalmas tanulási idő, szabadon választható tanulási helyszín, multimédiás tapasztalat, költséghatékonyság.
A távmunka fogalma. A távmunka néhány előnyének felsorolása, például: az utazásra fordítandó idő lecsökken vagy szükségtelenné válik, jobban lehet egy feladatra koncentrálni, rugalmas időbeosztás, a munkahely számára kevesebb az irodai helyigény. A távmunka néhány hátrányának felsorolása, például: a személyes kapcsolat hiánya, a csapatmunka kisebb hangsúlyt kap.
Az elektronikus levél (e-mail) fogalma.
A valósidejű üzenetküldés fogalma (instant messaging IM).
Az Internet Protokoll feletti beszédátvitel fogalma (VoIP).
A hírcsatorna (RSS) fogalma.
A webes blog fogalma.
A „podcast”, hanganyag közzététel fogalma.
Az online (virtuális) közösségek fogalma. Példák a közösségi hálózatokra, Internet fórumokra, chat szobákra, online számítógépes játékokra.
Olyan módszerek ismerete, ahol a felhasználók online közzétehetik és megoszthatják anyagaikat: web-blog, podcast (hanganyag közzététel), fotó – videó – és audió klippek.
Az ergonómia fogalma.
A világítás, mint egészségügyi szempont a számítógép-használat során. Fontos szempontok a nem természetes fény használata, a megfelelő fénymennyiség, a fény iránya.
A számítógép, az asztal és a szék megfelelő beállítása a megfelelő testtartás kialakítása érdekében.
Olyan technikák ismerete, amelyek a számítógép-használó egészségét védik: rendszeres szünetek, nyújtó és szempihentető gyakorlatok.
Környezetkímélő eljárások: a nyomtatott anyagok újrahasznosítása, a papír és a nyomtatók festékpatronjainak újrafelhasználása stb.
Olyan környezetkímélő eljárások, amelyekkel energia takarítható meg: olyan beállítások alkalmazása, amelyek automatikusan kikapcsolják a monitort, automatikusan készenléti állapotba helyezik, illetve kikapcsolják  a számítógépet.

Biztonság
Miért fontos biztonságvédelmi szempontból a felhasználói név (ID) és jelszó megadásával azonosítania magát a felhasználónak, amikor rácsatlakozik a számítógépre?
A személyes adatok védelmének fontossága a számítástechnikában, például a megfelelő jelszavas eljárás alkalmazása (nem szabad a jelszót másokkal megosztani, rendszeresen meg kell változtatni, a jelszó legyen megfelelő hosszúságú, és tartalmazza számok, betűk megfelelő kombinációját.
Az adatok és szoftverek hordozható eszközökre mentésének célja és szerepe.
A tűzfal fogalma.
Az adatlopás megelőzésének módszerei: felhasználói név és jelszó használata, letiltható meghajtó, a számítógép és más hardverek lezárása biztonsági kábellel.
A számítógépes vírus fogalma.
Hogyan és mikor kerülhetnek vírusok a számítógépes rendszerbe?
Hogyan védekezzünk a vírusok ellen? A rendszeresen frissített vírusirtók szükségessége.

A szerzői jog és a törvény
A szerzői jog értelmezése.
Az engedélyezett, eredeti szoftverek felismerése: a szoftverlicence, a termékazonosító és a regisztrációs szám ellenőrzésével.
A végfelhasználói szerződés fogalmai.
A shareware, freeware és a nyílt források fogalma.
Az adatvédelmi jogszabályok és konvenciók legfőbb céljai: védeni az adatok alanyainak jogát, meghatározni az adatellenőr jogkörét.
Hazánk adatvédelmi törvényei az adatok alanyai szempontjából.
Az adatellenőr jogai hazánkban.


IKT tanfolyam, ecdl képzés, ecdl vizsga, képzés, oktatás, tanfolyamok, számítógép, informatika, vizsga, képzések, számítógépes tanfolyam, informatika képzés

Tanfolyam részletei:

Óraszám:
8 óra

Tanfolyam kategória:
Alap, irodai és ECDL

Szükséges előismeret:
írás, olvasás és az általános iskola 6. osztályos anyagának ismerete

Tanfolyam ára:
10 000 Ft

Az ár bruttó fizetendő ár, tartalmazza az első modulzáró vizsgák díját.