info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Asztali QR kód olvasó

qr, qr reader, qr kód, qr desktop reader, qr asztali olvasó

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

Asztali QR kód olvasó

A QR kódokat használatához többé nincs szüksége okostelefonra vagy tabletre! QR Reader alkalmazás segítségével az asztali számítógépén is beolvashat QR kódokat. Nem kell más tennie, mint beszereznie egy webkamerát és telepítenie az oldalunkról letölthető QR olvasó szoftvert!

Mik azok a QR kódok?

A QR kód valójában a mindennapi életünk során jól ismert vonalkód egyik változata. A QR kódok kiválóak arra, hogy weboldalakat és kapcsolati információkat osszunk meg velük. Megfelelő kamerás telefonkészülékkel és kompatibilis QR kód feldolgozó alkalmazással (Androidra a Barcode Scanner, IPhonera QR Reader) történhet a szkennelés. Amint a QR kód beolvasásra és feldolgozásra került, egy weboldalra irányítja közvetlenül a telefont, vagy megmutatja a QR kódba csomagolt egyéb tartalmakat. További információk a QR kódról itt.

A QR kódok könnyű használhatósága mindenki számára szerethetővé teszi őket, hiszen egyetlen gyors beolvasás és a tartalom máris a mobilunkra kerül. A Google Chrome rendelkezik egy kiváló plugin-nal, amit QR-CodeTag-nak hívnak (Firefoxon hasonló a Mobile Barcode). Ezzel a programmal QR kódot generálhatunk annak a weboldalnak, amit éppen meglátogatunk. Ez akkor a leghasznosabb, ha egy olyan cikket olvasunk, amit meg szeretnénk osztani.

Mi van akkor, ha a QR kód beolvasást a mobil telefonunkról az asztali számítógépre szeretnénk vinni?

A probléma megoldása sajnos nem egyszerű, mivel nem léteznek hatékony cross-platform alkalmazások. Az egyetlen hasonló jellegű program egy AS3 könyvtár a Spark Project community oldalán, a neve QRCodeReader. Korábban az egyetlen dolog, ami a könyvtárat használta egy weboldalba volt beágyazva, ami nem a legideálisabb megoldás, ha gyorsan szkennelni akarunk valamit. Szerencsére létezik másik lehetőség is: a könyvtárat egy Adobe AIRapp-ba ültettük és így már futtathatjuk bármilyen rendszeren. Ez a QRreader.

QRreader használati útmutató:

  1. Szükséges egy működő webkamera megléte.
  2. Gondoskodjunk róla, hogy az Adobe AIR fel legyen telepítve a számítógépünkre!
  3. Töltsük le és telepítsük a QRreadert! (Facebook oldalt Like-olni kell a letöltéshez!)
  4. Keressünk egy leolvasható QR kódot (lehet eszközön generált vagy nyomtatott)
  5. Tartsuk a QR kódot a webkamera elé! Fontos, hogy az egész kód látszódjon és meg legyen világítva!
  6. Ha minden megfelelően működik, a fehér konzolok pirossá válnak. Egy sípoló hang jelzi a QR olvasás befejezését.
  7. Beállítások finomhangolásához kattintsunk a QRreader bal felső sarkában található fogaskerék ikonra!

További QR cikkek


Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez