Öt egyszerű szabály a fotózáshoz
TOP SCHOOL OKTATÁSI KÖZPONT

 

Öt egyszerű kompozíció szabály

 

Általánosságban elmondható, hogyha a fényképezés közben követünk bizonyos szerkesztési mintákat, akkor esztétikailag vonzóbb képet kaphatunk. Az egyszerűség kedvéért ezeket a mintákat sokan szabályoknak nevezik, habár ezek valójában csak megfigyelések, amelyek egy része az ókor óta ismert.

 

A működésük alapja, hogy a néző a különböző ismétlődő - a természetben is előforduló - minták alapján rendezett vizuális környezetben könnyebben eligazodik. És mivel az emberi szem kedveli a rendet, a megszokott formákat és a kényelmet ezért sokkal hamarabb nyilvánítja szépnek az ilyen módon komponált képeket.

 

Persze a művészek mindig is szerették megszegni a szabályokat és nagyon gyakran tényleg lenyűgöző vizuális élmény keletkezik olyan képek esetében is, amelyek szöges ellentétben állnak a tankönyvekben leírt rendszerekkel. Azonban, ahhoz hogy az alkotó folyamat és az eredmény ne véletlenen múljon, hanem többé-kevésbé tudatos legyen pontosan ismernünk kell ezen szabályokat.

 

Harmadolási szabály

Ez az egyik legismertebb és elég gyakran alkalmazott a kompozíciós szabály. Azért kedvelt, mert ha a témát valamelyik harmadoló vonalra/pontra helyezzük el, akkor a képmező felosztása nagyon hasonló lesz ahhoz, mintha aranymetszéssel komponáltunk volna. Éppen ezért a legtöbb fényképezőgép a keresőbe építve nyújt valamilyen segítséget a komponáláshoz.

 

 

Keretezés

A keretezés segít kiemelni a nézőnek a kép témáját illetve segíthet a térbeli mélység érzet kialakításában. Használható szinte bármilyen építészeti forma  vagy természeti elem legyen az egy ág vagy egy hídnak a lábai, stb.

 

 

Vezető vonalak

A képmezőn megjelenő vonalak – utak, járdák szegélye, egy sor fa, stb. – akaratlanul is vezetik a néző tekintetét. Teszik ezt akkor is, ha nem ez lenne a cél. Éppen ezért sokkal jobb megoldás, ha a komponálásnál tudatosan figyelembe vesszük őket.

 

 

Téma töltse ki a képmezőt

Az amatőr felvételeket gyakran azért nehéz értelmezni, mert nagyon zsúfoltak. Nem ritka az az eset, amikor egy emlékfotó készítőjének el kell mesélni, hogy mire kell figyelni a képen. Sokkal egyszerűbb, ha eleve csak témát fotózzuk le és nem mindent, ami a körülötte van.

 

 

Ismétlődő minták

Az ismétlődő mintákat, legyen az nagy zsúfolt tömeg vagy bármilyen objektum által létrehozott „textura” szívesen néz az ember. Fényképezés közben észreveszünk ilyen mintákat célszerű egy-egy képet készíteni róluk.

 

 

Nézze meg a többi adventi tutorialt a Top School weboldalán!

 

Tanfolyam ajánló