Karácsonyfadísz készítése Illustratorban
TOP SCHOOL OKTATÁSI KÖZPONT

 

Nyissunk meg egy új dokumentumot és hozzunk létre egy 1300 px széles, 1000 px magas munkaterületet az alábbi beállításokkal.

1. Az Elipse tool segítségével hozzunk létre egy 350 x 350 pixeles kört, majd határozzuk meg annak kitöltő színét.

 

2. Jelöljük ki a kört és az Object menü Create Gradient Mesh opciójának segítségével konvertáljuk azt Háló (Mesh) objektummá. A megnyíló ablakban válasszuk 3x3-as és a flat lehetőséget.

 

3. A belső hálópontoknak adjunk teltebb és világosabb színt, ahogyan az az alábbi képen látható.
Az egyes hálópontokat a Direct Selection segítségével jelölhetjük ki.

 

4. Hozzunk létre egy, az előzőnél valamivel kisebb kört és a Gradient panelt használva adjuk az alábbi képen látható Sugaras (Radial) típusú kitöltést az objektumra. A belső szín fogja meghatározni a gömb fényét (pl. #f3ff7f), a külső szín mindenképpen középszürke (#808080) legyen.

 

5. A Transparency panelen válasszuk ki az Overlay keverési módot az objektumra. Ez a világos színeket ragyogó fényként jeleníti meg, míg a szürkét teljes egészében kiüti, eltávolítja.

 

6. Az Elipse tool segítségével hozzunk létre egy ellipszist az alábbi képen látható módon. A Gradient panel segítségével hozzunk létre egy fehértől feketéig tartó Sugaras (Radial) színátmenetet.

A Gradient tool (Ctrl+Alt+G) segítségével hozzunk létre az alábbi képen látható színátmenetet.

 

7. A Gradient panelen jelöljük ki a színátmenethez tartozó fekete színt  és állítsuk 0%-ra az Opacity értékét. Ezt követően aTransparency panelon válasszuk ki a Screen keverési módot. Ez kiüti a fekete színt.

 

8. A további fényeket az 5. lépésben bemutatott módszer segítségével fogjuk elkészíteni. Hozzunk létre köröket és ellipsziseket. Határozzunk meg belül világossárga, kívül középszürke színt a Radial színátmenetre, majd a Transparency panelben válasszuk az Overlay lehetőséget.

 

9. A következő lépésben az objektum árnyékát fogjuk létrehozni. Hozzunk létre egy kört és adjunk rá a feketétől feketéig tartó sugaras (Radial) típusú színátmenetet. A külső színüneket alkotó fekete színstop Opacity értékét állítsuk 0-ra.  Ízlés szerint a Transparency panel Opacity értéként csökkentésével gyengíthetünk a vetett árnyékot.

 

10. Jelöljük ki az árnyékot és torzítsuk ellipszissé.

 

11. Készítsünk egy téglalapot és egy ellipszist az alábbi képen látható módon, és olvasszuk össze őket a Pathfinder panel Unite opciójának segítségével.

 

12. Adjunk Lineáris színátmenetet az objektumra.

 

13. Az előző feladatrészhez hasonlóan, hozzunk létre az alábbi képen látható objektumokat és egyesítsük őket a Pathfinder panel Unite opciójával.

 

14. Lássuk el az objektumot Lineáris színátmenettel. Az alábbi kép referenciaként szolgálhat a színek kiválasztásában.

 

15. Illesszünk egy ellipszist kész objektumunk felső részére és adjunk rá színátmenetezzük.

 

16. Utolsó lépésként méretezzük és pozícionáljuk az elemet a helyére.

 

Karácsonyfadíszünket duplikálhatjuk, és más színekben is kipróbálhatjuk.

 

Nézze meg a többi adventi tutorialt a Top School weboldalán!

 

Tanfolyam ajánló